Type Here to Get Search Results !

Митрополит тулчински Јонатан назвао је богохулним речи патријарха Вартолмеја, који је осудио исповеднички подвиг украјинских архијереја

На молбу групе за људска права свештенства и мирјана, митрополит тулчински и брацлавски Јонатан дао је оцену исказа цариградског патријарха Вартоломеја, који је 15. октобра 2023. године на састанку у Мадриду са свештенством Шпанске и португалске митрополије Цариградске патријаршије рекао да сматра да је кривично гоњење архијереја Украјинске православне цркве оправдано и основано. Одговор митрополита Јонатана објављен је на сајту Тулчинске епархије.


Речи осуде исповедничког подвига украјинских архијереја који бране Православље и своју канонску Цркву намерно су клеветничке, греховне су, па чак и богохулне, сигуран је митрополит Јонатан. Дана 7. августа 2023. године, 75-годишњи тешко болесни владика, надалеко познати црквени композитор у православном свету, осуђен је на пет година затвора уз одузимање имовине под апсурдним оптужбама.

Владика Јонатан је изјавио: „Чудне и неразумне речи патријарха Вартоломеја у Мадриду су као тупи и зарђали мач, који је немилосрдно и сурово ранио душе прогоњених архијереја Украјинске православне цркве, њеног свештенства и мирјана како у Украјини, тако и у далеким земљама. Он је духовно-симболички раздрао надвоје мантију цариградског Првосветитеља, и сада је, на свој неподобан начин, лишио благодатне силе огртач светог пророка Илије, браниоца вере и истине, и, оскрнављен лажима, вапи ка небу о паду свог гордог бившег господара на грешну земљу“.

Према речима митрополита Јонатана, многи архипастири, свештенство и мирјани Украјинске православне цркве коначно су изгубили поверење у објективност пресуда Цариградског патријарха „након ужасних речи поглавара Фанара његовом свештенству у Мадриду по питању погрома и отимања цркава и манастира, протеривања Семинарије и Духовне академије из Кијево-печерске лавре, по питању претреса, хапшења и суђења епископима канонске Украјинске православне цркве, по питању плача и туге верника Украјинске православне цркве“. „Да ли би му заиста било мило да се моли Богу у пустим црквама Лавре?!“, пита архијереј.

„Ја, сирот и недостојан, претходно неправедно осуђен од виничког судије на пет година затвора и који сам својевремено примио достојан црквени орден из руку Првосветитеља Новог Рима, усуђујем се да му изјавим: Варате се! Уразумите се и скрените са пута грешника, умијте очи водом покајања и мира Божјег! И онда се очистите од греха лажног сведочења против сужања савести и од срамоте навек!” – изјавио се митрополит Јонатан.


За портал "Ризница" с руског превео протођакон Радомир Ракић


Извор: Рravoslavie.ru