Type Here to Get Search Results !

Патријарх јерусалимски састао се са државним министром Велике Британије за Блиски исток – Дубока забринутост због злочина у Гази

Лорд Тарик Ахмад, барон Ахмад од Вимблдона, државни министар Уједињеног Краљевства за Блиски исток, Северну Африку, Јужну Азију и Уједињене нације у Канцеларији за спољне послове, Комонвелт и развој, састао се 2. новембра 2023. са Теофилом III, патријархом Јерусалима, у седишту Православне pатријаршије у Јерусалиму. Састанку је присуствовао и Хусам Наум, англикански надбискуп у Јерусалиму и генерални секретар Савета патријараха и предстојатеља Цркава у Јерусалиму.


Састанак је одржан у суморној позадини текућег сукоба у тој области. Лорд Ахмад је признао изазовне околности, изражавајући и радост због посете и тугу због рата који је у току. Он је изразио своју дубоку забринутост због злочина и разговарао о начинима да се допринесе стабилности и смирености. Лорд Ахмад је препознао кључну улогу коју Црква, у сарадњи са другим верским институцијама, игра у Светој земљи и изразио спремност да саслуша Патријархов увид и изразио саосећање за жртве бомбардовања цркве у Гази.

Патријарх Теофил је, у одговору, изложио несрећно уништавање богомоља, болница, центара за друштвене службе, школа и стамбених насеља у Гази. Он је истакао заједнички напор појединих Цркава да очувају мултикултурални и мултирелигијски карактер Светих места. Њихов циљ је да обезбеде да ова места остану места поклоничких посета, молитве и помирења.

Патријарх је говорио о борбама са којима се суочавају хришћани у Светој земљи, суочени са угњетавањем радикалних израелских група које настоје да их протерају из Свете земље. Патријарх је такође истакао важност одржавања Светих места не само као грађевина, већ и као животних заједница, отворених за припаднике различитих вероисповести, доприносећи саживоту и миру. Православни хришћани активно раде на одржавању хармоније у Светој земљи, позивајући се на споразум склопљен у 7. веку између патријарха Софронија и калифа Омара бин Хатаба као историјски преседан за саживот.

Патријарх је истакао историјску улогу Цркава као безбедне зоне у време сукоба, изражавајући дубоку забринутост за све жртве рата, цивиле, посебно жене и децу који страдају у Гази.

Лорд Ахмад је позвао на рационалан и логичан приступ, који превазилази емоције, препознајући светост сваког људског живота. Великодостојници присутни на састанку заједнички су се молили за избегавање даље ескалације у циљу заштите земље, као што је и Јордан, чији хашемитски краљ је покровитељ муслиманских и хришћанских места у Јерусалиму.

Англикански надбискуп Хусам Наум такође је изразио захвалност на посети, верујући да ће допринети смиривању тензија и неговању мира. Он је осудио недавне догађаје у јужном Израелу и Гази, истичући улогу верског наслеђа у проналажењу политичког решења. Надбискуп је истакао важност очувања статуса кво Светих места и покренуо питање Ал Аксе као светог места за муслимане.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com