Type Here to Get Search Results !

Руски филм о Соловецком манастиру најбољи филм на хришћанском фестивалу у САД

 

Документарац руске производње о чувеном Соловецком манастиру проглашен је за најбољи филм на овогодишњем фестивалу хришћанског филма Велика језера.


Поред највеће награде фестивала, Свети архипелаг, у режији Сергеја Дебижева, однео је и још три награде.

Фестивал је у понедељак, 6. новембра 2023, прогласио победнике. Конкретно, поред победе у категорији Best of the Fest, Свети архипелаг је освојио и награду за најбољи документарни играни филм, најбољу кинематографију (документарни филм) и најбољи звук/музику (документарни филм), преноси прес служба фестивала.

„Свети архипелаг је директно упућен души и срцу човека“, рекао је Дебижев за „Ивестија“. „Филм се дотиче дубоког значења постојања, вере, наде и љубави. Ова значења су блиска свима, без обзира у којој земљи живе.”

Па је наставио:

„Феноменалан успех филма у Русији и широм света показује да је човек још увек жив, осећа, тражи светлост, упркос покушајима да га увуку у хладну, дигиталну, виртуелну будућност. Свети архипелаг је први заиста велики филм на духовну и верску тему. Не видимо свет као физички објекат, већ као творевину Божју. Знамо да Русија не живи у времену, већ у вечности, и то је наша снага, то је другачији модел бића.“

Са своје стране, копродуцент Михаил Скигин је рекао да су због филма „Американци Русију видели као веома лепу земљу, где људи јаке воље живе и поштују традиционалне вредности. Успели смо да директно допремо до срца гледалаца и филмских критичара у Сједињеним Државама.“

Такође је напоменуо да је филм до данас добио више од 30 награда и номинација у земљама попут Италије, Грчке, САД, Аустралије, Индије, Сингапура, Србије, Бразила, Кипра, па чак и Краљевине Бутан.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com