Type Here to Get Search Results !

Скопље: Свети новомученици јасеновачки у светлу Васкрсења


Поздравним словом у Музеју македонске борбе за самосталност у Скопљу, у четвртак 16. новембра ове године, Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован отворенио је изложбу ,,Свети Новомученици Јасеновачки у светлости Васкрсења" аутора монахиње Марија (Антић) из сестринства Манастира Рођења Светог Јована Претече у Јасеновцу.


Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе Републике Србије, Телеком Србија и Фондација Музеја жртава геноцида, а подржали Амбасада Републике Србије у Републици Сјеверној Македонији и Српски културно-информативни центар ,,СПОНА" у Скопљу.

Током свечаног отварања изложбе великом броју македонских свјетовних и црквених званичника, амбасадора и других угледника, обратили су се директорка Музеја македонске борбе за самосталност госпођа Даниела Николова, директор Музеја жртава геноцида г. Дејан Ристић, редовна професорка Филозофског факултета Универзитета у Београду и ауторка текста каталога изложбе др Јелена Ердељан, Њена екселенција амбасадорка Републике Србије у Републици Сјеверној Македонији госпођа Невена Јовановић, и господин Адам Шукало, изасланик предсједника Републике Србије г. Александра Вучића.

Ову изложбу прате двојезични каталог на српском и македонском језику, као и монографија на српском и енглеском језику која је посвећена дјелу монахиње Марије чији је аутор наша истакнута историчарка уметности др Јелена Ердељан, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.


Извор: Саборни храм у Пакрацу