Type Here to Get Search Results !

Патријарх српски Порфирије стигао у Фочу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 25. новембра 2023. године у раним поподневним часовима у Митрополију дабробосанску и живописну варош Фочу.


Његову Светост Патријарха дочекао је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом са којим се првојерарх Српске Православне Цркве упутио у здање Општине Фоча где је срдачну добродошлицу високом госту пожелео начелник г. Милан Вукадиновић. Том приликом, патријарх Порфирије је поручио:

– Велики је благослов и велика је радост наша када идемо где год да живи наш православни народ, али посебна је радост и посебан багослов када долазимо на ове просторе, у Републику Српску, у Босну и Херцеговину. Ретко где наилазимо на овако једноставан и отворен однос, однос љубави и вере, као што је то случај када долазимо овде. Посебан је благослов што смо у Фочи, у овом крају, као и разлог због којег смо дошли, а то је освећење Светосавског храма. Чињеница да освећујемо храм и да је он посвећен Светом Сави најбоља је могућа порука и најбољи могући знак који показују чему треба да служи храм и која је оријентација и какав је курс нашег народа на овим просторима. Храм је место мира, пре свега мира који је могуће остварити када дођемо у храм, када отворимо своје срце и свој душу за Бога и када дозволимо љубави Божјој и благодати Његовој да мири нас са собом, тј. да се успоставља унутарња, духовна, психолошка и свака друга хармонија, а онај који је на путу успостављања харомније у себи и са собом само тако постаје способан да у миру, љубави и разумевању општи и са другима, постаје способан да разуме да смо сви једни другима потребни и да нико не може другом рећи: Ти и не требаш.

Велики је благолов за нас што ћемо сутра осветити храм заједно са Митрополитом и другом браћом архијерејима, али радост је посебна што знамо да ће бити много нашег народа и одавде и из других крајева где ћемо се молити за освећење храма, али и још више молићемо се за оно што је свим људима где год да жива, а ми знамо да је то посебно потребно и на овим просторима, за разумевање, за мир, за међусобно општење свих људи без обзира ко су и на који начин се обраћају Богу, јер наш Бог, Господ Исус Христос, дошао је у овај свет ради свакога човека и да позове свакога управо на мир, хармонију и љубав, другим речима да свакога позове на спасење у царству небеском – заључио је патријарх Порфирије који је потом са домаћинима и свештеном пратњом посетио Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи.

* * *

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетиће 25. и 26. новембра 2023. године Митрополију дабробосанску. Његову Светост Патријарха у храму Светог Саве у Фочи 25. новембра 2023. године у 18 часова дочекаће Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом са архијерејима, свештенством, монаштвом и верним народом. Том приликом биће служен свечани чин доксологије. У недељу, 26. новембра 2023. године, на празник Светог Јована Златоуста, патријарх Порфирије ће служити свету Литургију са свечаним чином великог освећења заветног Светосавског храма у Фочи са почетком у 9 часова.


Извор: Инфо-служба СПЦ