Type Here to Get Search Results !

Богословија Светог Јована Златоуста прославила славу

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је данас са Преосвећеним Епископом шумадијским г. Јованом, свету Литургију на дан празновања св. Јована Златоустог, 26. новембра 2023. године, у Богословији СПЦ у Крагујевцу која носи име овог великог оца Цркве Христове.


Епископима су на торжественој Литургији саслуживали бројни свештенослужитељи, професори крагујевачке и других Богословија наше Помесне Цркве, а Владика Јован је током богослужења рукопроизвео неколико богословаца у чин чтеца.

Богословија Светог Јована Златоустог основана је иницијативом блажене успомене Епископа шумадијског др Саве Вуковића, који је Епархијом шумадијском управљао од 1977. до 2001. године. На предлог епископа Саве, Свети архијерејски сабор СПЦ одлучује да од школске 1997. године почне са радом у Шумадијској епархији Одељење Богословије Светог Саве у Београду. Због ауторитета оснивача и добрих резултата која су остварена током наредне четири године, Сабор СПЦ је на ванредном новембарском заседању 2000. године одлучио да школа прерасте у самосталну Богословију Светог Јована Златоустог у Крагујевцу. Свечано проглашење обављено је на празник Светог Јована Златоустог, 26. новембра 2000. године у Крагујевцу.


Извор: Радио Слово љубве