Type Here to Get Search Results !

Отета црква Свете Тројице у Ирпињу


Дана 25. октобра 2023. године, у граду Ирпињу, Кијевска област Украјине, отета је црква Свете Тројице Украјинске православне цркве.


Отмици је претходио нелегитимни „референдум“ о „препуштању“ храма расколничкој структури, који су организовале општинске власти, а одржаном у просторијама Градског савета. Присуствовали су градоначелник Ирпиња Александар Маркушин, његови заменици, начелници радних јединица и обични запослени у Градском савету, заменици, директори и запослени у комуналним предузећима, као и група представника ПЦУ. Ово је известило Информативно-образовно одељење Украјинске православне цркве.

Раније истог дана, парохијска заједница при храму Свете Тројице одржала је парохијски састанак, на коме је једногласно донета одлука да црква остане у крилу Украјинске православне цркве, коју предводи Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије. Међутим, представници снага безбедности нису дозволили стварној заједници храма да присуствује „референдуму“ у Градском већу: само онима који су приликом регистрације потписали „прелазак“ у „ПЦУ“ било је дозвољено да учествују у у заседању.

Истог дана храм је заузет и затворен, а богослужења у њему обустављена.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru