Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин богослужио у Саборном храму Епархије жичке


Света Архијерејска Литургија поводом празника Светог Стефана Дечанског служена је у Светосавском храму. Престолу Господњем предстојао је Епископ Јустин, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића) и братства храма. Византијским напевом певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић, а међу верним народом били су и свечари данашњег празника.


Особито поштовање овога празника сеже до града Краљева путем Долине јоргована, која брзовитом реком Ибар спаја пределе Шумадије са нашим заветним Косовом и Метохијом одакле струје, уз водени хук, и духовни благослови српском роду међу владарима великог страдалца Стефана. О њему агиограф Григорије Цамблак давно записа: “Милутин, који је четврти после великога Симеона, рађа Стефана, велики стуб побожности и венац царства. И већ до свога пунолетства много времена беше провео обрадован и светао ка свима, поучавајући се увек страху Господњем, и њиме уклањајући се од свакога зла, и многа мужевна добра дела изврши од младости. Беше доброприступан ка онима који говоре, тих речима, милостив према страдалницима, а толико се гнушаше гордости, да таквога није хтео ни погледати. Зато се срца и разуми свију распаљиваху у љубави према њему. И сав се беше начинио помоћником Вишњега и ка Њему јединоме гледаше.“

Помоливши се духовном горосатасу из нашег рода, који трпљењем великим међу људима постаде велики пред Богом, присајединили смо се заједници Светих у Чаши Тела и Крви Господње. Молитвама Светог Стефана, угодника Твога, Господе, помилуј нас!


Протојереј Александар Р. Јевтић


Извор: Епархија жичка