Type Here to Get Search Results !

У граду Черкаси лица у војним униформама заузела манастир Украјинске православне цркве

Дана 20. новембра 2023. године, у Черкасима (Украјина) дошло је до насилног заузимања манастира Рођења Пресвете Богородице. Ово је објавио сајт Православни живот, позивајући се на прес-службу Черкаске епархије Украјинске православне цркве.


Током напада насилници у војним униформама тукли су вернике, узимали и разбијали им телефоне како нико не би снимио њихова злодела. Број јуришника процењен је у епархији на приближно 150 људи.

Духовнику у манастиру, свештенику Сергију Пашченко, бојовниици су поломили доњу вилицу, а дијагнозу су поставили лекари Хитне помоћи који су стигли у манастир.

Повређено је још неколико бранилаца манастира, који су пребачени у Трећу градску болницу, али су представници националистичке формације блокирали све улазе у здравствени објекат, спречавајући чак и лекарима приступ претученим верницима.

Прес служба епархије је у подне објавила на друштвеној мрежи поруку: „Тренутно се у манастиру Рођења Пресвете Богородице моли око 30 парохијана. Повећао се број бојовника и полиције. Сам манастир је заузет, братија са намесником исељена је из манастира.”

Како саопштава Удружење православних новинара, освајачи пролазе кроз монашке келије, обарајући врата. Према речима настојатеља манастира, архиепископа золотоношког Јована, претили су му тражећи новац и неку врсту „злата“. Телеграм канал „Дозор на "Першому Козацькому" обавештава да бојовници деле међу собом манастирску имовину.

Раније, 16. новембра увече, наоружани специјалци, официри СБУ и представници националистичких формација већ су покушали да заузму манастир. Његовом игуману су предочена документа о „пререгистрацији“ манастира под јурисдикцију „Православне цркве Украјине“. Верска заједница Черкаског манастира Рођења Пресвете Богородице одржала је 18. новембра скупштину, на којој је једногласно потврдила своју приврженост Украјинској православној цркви.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru