Type Here to Get Search Results !

О абортусу: Васпитне мере су крајње важне

Митрополит симферопољски и кримски Тихон излагао је 15. новембра 2023. на заједничком састанку Комисије Јавне коморе Крима о очувању и јачању традиционалних руских духовних и моралних вредности, заштити историјске истине, културе и патриотског васпитања и кримског регионалног огранка Светског руског народног савета. Током састанка размотрена је иницијатива за доношење регионалног закона о забрани подстицања на абортус на територији Републике Крим.


Митрополит Тихон се у свом извештају није усредсредио на законодавне мере, већ на проблем васпитања млађих нараштаја, за које је одговорност на породици и школи. Један од начина да се реши овај проблем јесте да се у школски програм уведу разговори о породичном животу, који су тренутно у изради и који ће ускоро постати саставни  део предмета „Разговори о важним стварима“.

Представљамо главне тачке из говора митрополита Тихона.

Ако волиш Бога и своје ближње, свој народ свим срцем својим, онда нећеш ни помислити да убијеш човека кога Бог шаље у свет.

Ако жена и мушкарац свим срцем воле своје нерођено дете, неће ни помислити на „прекид трудноће“. Ако свим срцем волиш Бога и своје ближње, свој народ, Русију, нећеш ни помислити да убијеш човека кога Бог шаље у свет. Како изградити овај здрав поглед на свет који ће спасити будућност наше Русије?

На државном нивоу у нашој земљи абортус је увео човек који није волео ни народ ни Русију. Рекао је: „Није реч о Русији, драга господо, није ме брига за њу. Ово је само фаза кроз коју пролазимо ка светској револуцији“ (В.И. Лењин).

Мора се уложити сваки напор да се љубав васпитава и негује у душама деце. Према вашем оцу и мајци, вашој породици, вашим пријатељима, вашој школи, вашој будућој деци, према Богу, оним идеалима и принципима по којима сложно живе ваши пријатељи и вољени, према вашој култури, вашем завичају, Отаџбини. Без љубави све се претвара у бирократски мртви систем забрана и казни.

Бити патриота значи чувати и штитити све оне које волиш и све што волиш.

* * *

Донедавно је школа само „пружала просветне услуге“. Васпитање као највиша наука и уметност вратило се у школе сасвим недавно. Свети Григорије Богослов је рекао да је васпитање човека „уметност над уметношћу и наука над наукама“.

Прошло је више од сто година откако је овај процес покренут у Русији. Нажалост, успео је да заживи, а саме забране га не могу победити.

* * *

У друштву постоје два главна погледа на свет: слобода и самовоља. Жена може слободно да донесе одлуку о рођењу детета. Или можда, по принципу произвољности, „радим шта хоћу“, хоћу да убијем своје непожењно дете у материци.

Законодавне мере могу на неки начин помоћи, али васпитне мере су бескрајно важније.

* * *

Ја сам заменик председника Јавног савета при Министарству просвете, који је припремио, између осталог, пројекат „Разговори о важним стварима“. Ову тему, наравно, треба унапређивати, али она већ даје добре плодове. У контексту овог предмета ускоро ће бити уведени посебни „Разговори о породици“, почевши од основне школе, али ће посебан нагласак остати на средњој школи.

Шта се дешава сада? Већина младих креће заједно на дивно, али и опасно путовање потпуно неприпремљени. Настали проблеми и тешкоће се решавају интуитивно, користећи, по правилу, сумњиве савете.

Данас наставници, дечји и породични психолози и родитељска заједница раде на програму у коме ће се деци причати о срећи и радости породице, о проблемима са којима се сусрећу младе породице и о начинима за превазилажење ових проблема. И, наравно, тема неупоредиве среће очинства и материнства заузимаће велико место у програму.

* * *

Шта је са средњом школом? Предложили смо „Разговоре о породици“ на разматрање Министарству просвете.

* * *

Неопходно је у школске предмете увести разговоре о породици, припремајући их за најозбиљније заједно. И то почевши не од деветог, већ од петог или шестог разреда, а можда и раније.

* * *

Трагедија је када жена не може да роди! Али то не можете објаснити младима, 18-годишњацима. Младима треба објашњавати на примерима, причати, показивати, причати о радости материнства, убеђивати да је то главни циљ.

* * *

Када је Господ Бог створио жену и човека, рекао им је: Рађајте се и множите се! Ово је позитивна порука коју треба неговати међу нашим младима. Што раније, то боље.

* * *

Не треба мешати поглед на свет са идеологијом, која се мења у зависности од политичких интереса државе.

Други аспект је поглед на свет. Не треба мешати поглед на свет са идеологијом, која се мења у зависности од политичких интереса државе. Отуда генерацијски јаз. У 20. веку Русија је доживела идеологију аутократске империје, бољшевичку лењинистичку идеологију, идеологију стаљинистичког периода, са разоткривањем стаљинистичких идеологија дошла је хрушчовистичка идеологија, затим идеологија Брежњевског периода. Затим Горбачовљева перестројка и Јељцинов капитализам. Данас је идеологија Путиновог времена. И све то за само сто година! Као што видимо, идеологија само дели људе.

Шта их повезује? Поглед на свет. То су управо оне највише и вечне вредности и погледи на живот који се преносе с нараштаја на нараштај, чему су нас учили наше мајке и очеви: да волимо људе, да бринемо о старијима, да будемо верни у пријатељству, да чувамо част, будемо захвални и потпуно одани Отаџбини, бранимо је до последње капи крви, али и да будемо великодушни према пораженим непријатељима. Да презиремо лењост, лаж, издају. И, најзад, највише од свега да поштујемо Бога и испуњавамо Његове заповести.

Овде је, иако не у потпуности, наш поглед на свет. То је релевантно и за садашњи век и за прошла времена. То уједињује. Преношење овог драгоценог духовног наслеђа са колена на колено наша је света дужност.

* * *

Ако то можемо да урадимо, много тога ће се променити, па ће се и број абортуса  смањити или, чак, минимизирати.

Понављам још једном: да би се то десило, још од вртића треба да учимо дечаке и девојчице да воле своју будућу децу више од самог живота.

П.С. Митрополит Тихон је говорио о томе како гарантовати заштиту од присилног прекида трудноће, али у свом говору није поменуо никакве новчане казне за абортус.


Митрополит симферопољски и кримски Тихон (Шевкунов)


С руског превео

протођакон Радомир Б. Ракић


Извор: Рravoslavie.ru

Рубрика