Type Here to Get Search Results !

Прослава Светог краља Стефана Дечанског у Цетињској богословији


Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и ђакона Павла Љешковића, разредног старешине, ученици четвртог разреда који су XXIX генерација обновљене Цетињске богословије (2020-2025), прославили су своју разредну славу – Светог краља Стефана Дечанског.


Празновање је отпочело у четвртак ,23. новембра 2023. године, вечерњом службом са петохлебницом и помазивањем у цркви на Ћипуру. Свету службу је служио потојереј мр Арсеније Радовић, професор Цетињске богословије.

На сам празник, у петак 24. новембра 2023. године, служена је Света литургија у Цетињском манастиру, коју су служили јеромонах Гаврило и јерођакони Пантелејмони и Лазар, сабраћа Цетињског манастира. Прослава је настављена у школској трпезарији, где је освештан и преломљен славски колач и освештано славско жито у част Светог краља Стефана Дечанског. Чином освештавања началствовао је ректор Богословије протојереј Благоје Рајковић, уз молитвено присуство професора, ученика, монаха Цетињског манастира и осталих гостију.

Овом приликом ректор је честитао славу ученицима четвртог разреда и њиховом разредном старјешини ђакону Павлу Љешковићу. Он је ђацима поручио да их Свети Стефан Дечански заступа пред Богом и да их он својим животним примером руководи током школовања у Богословији.

У току славског ручка, професоре и ученике и госте поздравио је протојереј мр Арсеније Радовић, говорећи поуку о путу којим треба да иду.

Све присутне поздравио је и бивши ученик Цетињске богословије и дипломирани теолог Богословског факултета у Солуну г. Ђуро Кнежић. Он је честитао ученицима славу, подсјетивши се дана проведених у овој великој и светој школи, упутивши ђацима братску поруку да са успјехом заврше своје школовање на Цетињу поред великих светиња и да никада не заборављају своје професоре и школу из које су изникли.

Ученици су у току славске трпезе љубави отпјевали и неколико духовних пјесама у славу Божију и у част Светог краља Стефана Дечанског.

Нека благослов Господњи и молитве њихових заштитника, Светог Петра Цетињског и Светог краља Стефана Дечанског прати и ђаке ове генерације Цетињске богословије и све ученике који се уче и васпитавају у страху Божијем и у науци Господњој!


мр Александар Вујовић, проф. Цетињске богословије


Извор: Митрополија црногорско-приморска