Type Here to Get Search Results !

Католички хришћани на Арабијском полуострву прослављају „Свету годину“


На Арабијском полуострву има око 3,5 милиона католика – „Света година" у знак сећања на 1.500-годишњицу арабијских мученика.


Католичка црква на Арабијском полуострву прославља „Свету годину“ поводом 1500-годишњице Арабијских мученика. Друга Света врата отворена су у четвртак увече у катедрали светог Јосифа у престоници Уједињених Арапских Емирата Абу Дабију, пренео је интернет портал „VaticanNews”. Бискуп Паоло Мартинели, апостолски викар Јужне Арабије, предводио је мису и свечано отворио врата.

Богослужењу су, између осталих, присуствовали папски нунције у Емиратима, надбискуп Кристоф Захија Ел-Касис и кардинал Мигел Анхел Ајусо Гишо, префект Дикастерија за међурелигијски дијалог. Кардинал је био учесник Глобалног самита  религијских  великодостојника који се одржавао у Абу Дабију.

Апостолски викар за Северну Арабију, бискуп Алдо Берарди, одржао је проповед и подсетио на древне корене хришћанства у тој области. Када су савремени хришћани први пут дошли у регион Залива, рекао је, мислили су да је хришћанство дошло са њима, као и откриће нафте: „Онда су једног дана археолози неочекивано пронашли остатке манастира, цркава и крстова у стенама и пустињи“, рекао је бискуп Берарди. „Дакле, ми нисмо нова црква. Ми смо наставак ове цркве.“

Берарди је подсетио на то да живот раних хришћана у региону није био лак и да су се суочавали са разним прогонима због љубави према Богу. Иако савремени хришћани у Заливу не могу да прозелитизирају, рекао је: „морамо да живимо као Исусови сведоци сваког дана: у свом свакодневном животу, нашим радом, нашим породицама, нашим поштењем, нашим односима са другима“. Бискуп Берарди је закључио: „Наш тест данас: да будемо сведоци у животу и у љубави". - 4. новембра бискуп Берарди је отворио Света врата у Авалију у Бахреину.


Историја хришћанства


Свети Арета и његови сапутници били су арапски хришћани из града Наџрана у древном Јемену, сада на територији Саудијске Арабије. Они су били жртве сложеног сукоба између древних краљевстава Химијара у Јемену и Аксума у ​​Етиопији. Агиографска литература, која је сада доступна на сиријском, грчком и другим језицима, показује да је 523. године велики број арапских хришћана из Наџрана био жестоко прогањан због вере у Христа и на крају осуђен на смрт.

У поруци објављеној у четвртак бискуп Мартинели је Свету годину назвао догађајем „који се тиче свих хришћана у региону Залива и који нас дубоко дотиче“. Свети Арета и његови сапутници остали су верни Христу; нису хтели прихватити никакве компромисе.

На Арабијском полуострву постоје два апостолска викаријата, односно претходници бискупија: Северна Арабија (Бахреин, Катар, Кувајт, Саудијска Арабија) и Јужна Арабија (Уједињени Арапски Емирати, Јемен, Оман). Заједно покривају површину од око три милиона квадратних километара, што их чини једним од највећих црквених округа на свету. Укупно у викаријатима живи око 3,5 милиона католика, о којима се пастирски стара само око 120 свештеника.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at