Type Here to Get Search Results !

Снаге безбедности окружиле украјински манастир - дом стотина сирочића


Машући митраљезима безбедносне снаге оградиле су 9. новембра 2023. украјински православни манастир у западној Украјини како би проверавали документа и људе, што је наводно део „безбедносних” мера.

Наоружани људи су јуче ујутру стигли у манастир Вазнесења Господњег у Банчену у Черновичкој области, преноси Савез православних новинара.

Према речима свештеника на лицу места, војници су захтевали да буду пуштени у манастир како би „проверили документацију манастира и идентификовали људе који се тамо налазе“. На снимку са лица места види се да су свештенство и парохијани стали у одбрану манастира.

Манастиром руководи митрополит Лонгин, један од најугледнијих архијереја УПЦ, који је и усвојио стотину сирочади о којима се стара у манастиру. Иако је званично признат за хероја Украјине због својих напора да помогне стотинама сирочади, држава га сада сматра непријатељем, јер чврсто остаје у Православној цркви. Оптужен је за „подстицање верског непријатељства“ – иста лажна оптужба је подигнута против више православних владика.

Његово Високопреосвештенство је у јулу доживео тежак мождани удар усред државне кампање против њега и Цркве.

Митрополит је изашао да разговара са снагама безбедности, рекавши им да док га они непрестано малтретирају, његова деца гину на првој линији фронта. У разговору са једним од њих, рекао је:

„Мучите нас већ две године. Зашто? Служимо у својој држави, волимо своју земљу. Шта хоћете од нас?!...

Доведите моју децу кући са прве линије, а онда ћемо заједно проверити манастир и моју децу. Они бране нашу државу, Украјину, а ви ме овде убијате... Ви сте тај који ме је довео до можданог удара. Уручили сте ми званично обавештење о сумњи и довели ме до можданог удара.​“

У међувремену, верни парохијани манастира изашли су да бране манастир тражећи од снага безбедности да оду. „Срамота!” скандирали су. „Зашто сте дошли овде?" питали су. „Видите колико нас је изашло!

Када су наоружани људи отишли, митрополит Лонгин је снимио видео-поруку у којој је догађаје назвао нападом на манастир и позвао светску заједницу да заштити вернике УПЦ.

„Манастир Банчени је нападнут“, рекао је он. „Стотине војника са митраљезима, официри СБУ нас напали су као разбојници, уплашили сву децу, опколили све што имамо. Ова држава не брине о нама, о нашој деци.”

„Моја деца су на првој линији фронта. Ту је сада 10 синова, четворица су већ постали инвалиди“, рекао је он.

„Нека цео свет зна како патимо, колико нам је тешко да живимо у оваквом стању. Ми немамо права, не штити нас Устав, не штити нас закон. Шта су ови људи погрешили? Зашто немамо право да живимо у овој држави? Она је наша. Молим све да се опамете“, додао је Његово Високопреосвештенство.

И на крају, власти се не боре само против људи као што је митрополит Лонгин, већ против Бога, рекао је:

„Ми служимо овој држави, али из неког разлога немамо право да верујемо у Бога и да се молимо у нашој Цркви... Било је страшно када су у манастир дошли са митраљезима. Изашли су пред Бога са митраљезима,  преда ме не. Зауставите ове људе, јер Црква је наша, Бог је наш. Треба ми помоћ сада.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com