Type Here to Get Search Results !

Патријарх александријски: Моћно присуство светог Нектарија осећа се међу нашим афричким чедима


На празник светог Нектарија у среду 8. новембра (нов. кал.) патријарх александријски и све Африке Теодор служио је вечерњу. Света Литургија је одслужена сутрадан у капели посвећеној светитељу.


Патријарх Теодор је у својој проповеди рекао: „Данас смо се окупили овде да надахњујемо једни друге и истрајемо на нашим личним путовањима. Покажимо саосећање према онима који су мање срећни.” Патријарх је затим ове речи упутио митрополиту мемфиском и патријаршијском викару Каира Никодиму поводом предстојеће годишњице његове хиротоније у архијерејски чин: „Ви имате посебну част што наследник нашег смерног светог Нектарија, који је зрачио љубављу и надом, чувате његово наслеђе последњих двадесет година.“

Патријарх Теодор је подстакао све да размисле о веома скромном пребивалишту светог Нектарија, описавши га као „усамљеничку келију у којој су некада биле сузе и љубав светитеља“. Он је нагласио да док стотине цркава широм света, међу којима су и цркве у Грчкој, на Кипру, у Канади и Америци, обележавају спомен на светог Нектарија, он је нашао посебно надахнуће у прославама широм Африке. Указујући на древне зидове и плоче, Патријарх је указао на њихов историјски значај, који датира из времена када је светитељ ходао међу њима и изражавао дубоку љубав према народу. Тим поводом је рекао: „Свети Нектарије је доживео радост, бол и клевету. Иако живи у нашим срцима и у нашој Патријаршији, његово можно присуство се осећа међу нашом афричком децом. То што их видим како држе мале иконе светог Нектарија загреје ми се срце.”

Патријарх Теодор је истакао присуство двојице афричких ученика, ђакона Дионисија и чтеца Харалампија, који су дошли из Кеније да студирају у Патријаршијској школи светог Атанасија и уче грчки језик.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com