Type Here to Get Search Results !

Васељенски патријарх: Нека Господ подари мир и помирење свим људима на Земљи


Васељенски патријарх Вартоломеј началствовао је у недељу 12. новембра 2023. године Божанском Литургијом у Силиврији, у Источној Тракији, родном месту светог Нектарија, поводом недавног обележавања његовог спомена.


Архиепископ антидонски Нектарије; архимандрит Вартоломеј, игуман манастира Есфигмена на Светој Гори; амбасадор Константин Кутрас, генерални конзул Грчке у Цариграду; Роман Недилски, генерални конзул Украјине; Христодул Мамсакос, градоначелник Драме, представници културних и тракијских удружења из разних области Грчке, као и многобројни верници присуствовали су богослужењу.

Васељенски патријарх је у својој проповеди истакао значај поштовања светитеља и мученика у нашој православној вери, нагласивши важност целивања њихових светих моштију и учешћа у њима посвећеним богослужењима и светковинама, приказујући их као водиче у нашем свакодневном животу. Говорећи конкретно о светом Нектарију, Васељенски патријарх је истакао да је „љубљени светитељ православних постао светионик земаљски, да подржава верне у њиховим подвизима и пружа исцељење свима који су га тражили“. Истичући посвећеност светог Нектарија испуњавању божанских заповести и његову улогу као проповедника Јеванђеља, Патријарх га је описао као  лице „пуно љубави и благости“.

Посебно је поменута славна црква на Егини, у којој је свети Нектарије провео последње године свог живота и где се налази његов гроб. Васељенски патријарх је подсетио на канонизацију светог Нектарија од стране Светог и Свештеног синода Васељенске патријаршије 20. априла 1961. године, истичући да је он препознат као „неко ко се истицао светошћу још за живота, самоуздржањем  и доброчинством. Иако се преставио, он и даље живи међу нама, приносећи дар чуда које му је дао Бог.”

Даље, Патријарх је истакао да свети Нектарије остаје и биће „знак Божји“ у свету и симбол силе вере у Христа., напоменувши да је приврженост светог Нектарија Христу уско повезана са његовим поштовањем и љубављу према Пресветој Богородици.

Патријарх је изразио патријаршијску захвалност митрополиту силивријском Максиму на вишедеценијском служењу (Белешка: митрополит Максим је дипломирао на Богословском факултету у Београду).

На крају, патријарх Вартоломеј је пожелео да Господ, заступништвом Богородице и светог Нектарија, свима подари здравље и благослов, као и мир и помирење међу народима на земљи. Нагласио је хитну потребу за миром, посебно у областима које се суочавају са превирањима, рекавши: „Данас нам је потребан мир више него икада, јер свет гори у срцу Европе, на Блиском истоку и шире“.

Патријарха Вартоломеја срдачно је поздравио тамошњи митрополит силивријски, који је захвалио локалним властима на дозволи и помоћи коју су пружили за служење Божанске Литургије на месту древног силивријског Акропоља.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com