Type Here to Get Search Results !

Лица у војној униформи заузела манастир Черкаске епархије УПЦ


Нападачи су манастирском клирику поломили вилицу.


Ујутру 20. новембра 2023. године почела је отмица манастира Рођења Пресвете Богородице у г. Черкаси. Ово је саопштила прес служба Черкаске епархије Украјинске православне цркве.

Током jуриша нападачи у војним униформама тукли су вернике, одузимали им и разбијали телефоне како нико не би снимио њихове злочине.

Свештенику манастира о. Сергеју Пашченко јуришници су поломили доњу вилицу. Дијагнозу су поставили лекари Хитне помоћи који су стигли у манастир.

„У манастиру је тренутно 150 људи у војним униформама. Уз активну помоћ полиције, јуришници су тукли вернике. Више од четири бранилаца манастира већ је повређено“, наводи се у саопштењу.

Појашњава се да се настрадале верници налазе у Трећој градској болници. Све улазе у здравствени објекат блокирали су представници Националног корпуса. Нико нема приступ повређенима. Чак ни лекари не смеју да уђу у просторије.

„У манастиру Рођења Пресвете Богородице тренутно се моли око 30 парохијана. Повећао се број нападача и полиције. Сам манастир је заробљен, братија са намесником је исељена из манастира“, саопштила је прес-служба у 11.43.

Подсетимо, оружани специјалци, официри СБУ и представници "Националног корпуса" покушали су да заузму манастир још 16. новембра 2023. године увече. Игуману манастира, намеснику Черкаске епархије УПЦ, архиепископу золотоношком Јовану, уручена су документа о пререгистрацији манастира под јурисдикцију „Православне цркве Украјине“. Чланови верске заједнице при манастиру Рођења Пресвете Богородице у Черкасима одржала је 18. новембра скупштину на којој су једногласно потврдили оданост Украјинској православној цркви.


За портал "Ризница", превод са украјинског приредила Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org