Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Истина Господња је најбоље оружје против свих манипулација


Маркетиншко размишљање влада савременим светом. Ово је нека врста манипулативне праксе утицаја на људске умове. Ова пракса се заснива на манипулацији људским страстима, пре свега сујетом.


Људима се стално говори: "Заслужио си!", "Све је за тебе!", "Купац је увек у праву", "Воља народа" итд. А филистарски ум, опијен таквом сујети, заправо почиње да себе сматра центром света, око кога се врти, али притом не примећује како је преварен.

Погледајте како данас функционише политика. Људима се не говори истина јер се на њих гледа не као на људе, већ као на потенцијалне гласаче. То јест, они су у почетку објекти манипулације. А бирачима треба рећи само оно што ће их натерати да гласају, односно шта би бирачи сами желели да чују.

Али то не значи да ће неко испунити своје обећање. Доћи ће време – и људима ће се поново рећи „праве ствари“, и људи ће поново гласати. Штавише, памћење бирача је кратко: какве везе има шта је ова или она фигура недавно рекла, јер он управо сада говори оно што ми желимо да чујемо.

То сада функционише свуда: у политици, у трговини, у култури, а понекад чак иу духовном животу. Управо је на ово упозоравао апостол: «Јер ће доћи вријеме када здраве науке неће подносити, него ће по својим жељама окупити себи учитеље да их чешу по ушима; И одвратиће уши од истине, а окренути се бајкама» (2 Тим 4,3–4).

И ту се испољава друга људска слабост и страст: страх од истине и бекство од ње. Човечанство је деценијама учено да избегава стрес и тугу – и као резултат тога, одрасло је више од једне генерације људи који су спремни да следе сваку илузију како би побегли од горке и страшне истине. 

Али да ли је ова истина тако страшна? На крају крајева, свака особа ће и даље морати да се суочи са тим, ма колико се крила од тога уз помоћ читаве армије шоумена, маркетара, оглашивача, психотерапеута, тренера, вођа тренинга и друге браће која паразитира на људским страховима. Ово је веома инфантилно понашање које се може упоредити са страхом детета од посете зубару. Али ипак морате. Па зар није боље одмах прихватити истину онакву каква јесте и почети да живимо пуним животом без илузија?

Господ каже преко свог пророка: «Подигните к небу очи своје и погледајте доље на земљу; јер ће небеса ишчезнути као дим и земља ће као хаљина оветшати, и који на њој живе помријеће такођер; а спасење ће моје остати довијека, а правде моје неће нестати» (Ис 51,6).

Управо је та истина Господња најбоље оружје против свих манипулација које спроводе пали свет и његове слуге. То је оно чега се требамо држати. И тада ће све махинације непријатеља људског рода бити немоћне.


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Записала Наталиjа Горошкова

Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика