Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Ђурђеви Ступови у Расу


У древној задужбини ктитора и родоначелника славне династије Немањић, Стефана Немање, Ђурђевим Ступовима у Расу, свечано је прослављена храмовна слава, пренос моштију Светог великомученика Георгија (Ђурђиц). Прослава празника започета је бденијем које је уз присуство верног народа служио јереј Влајко Гођевац.


Као и претходне, тако и ове године, Светом архијерејском литургијом началствовао је Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење свештеномохана и свештеника Рашко-призренске епархије.

У беседи којом се обратио верном народу, Преосвећени Владика је нагласио да стојећи у овој светињи у којој се по благодати Божијој налази и део моштију светитеља кога данас прослављамо, треба увек пред собом да имамо на уму подвиг, љубав и веру коју је у свом животу имао Свети Георгије. Осврћући се и на ситуацију у којој се налази верни народ који живи у области где је гроб овог дивног светитеља, Епископ Теодосије је позвао верни народ да узнесе своје молитве за све оне који страдају и пате.

Након литургијског сабрања, игуман манастира протосинђел Гаврило позвао је све присутне на трпезу љубави.