Type Here to Get Search Results !

Светопрохорски монашки сабор


Други Светопрохорски монашки сабор започео је 30. октобра 2023. године у манастиру Светог Прохора Пчињског пленарним заседањем које је отворио Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије. Преосвећени Епископ је пожелео свима добродошлицу и подсетио присутне на први организован Светопрохорски монашки сабор 2020. године.


Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, у име Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија са чијим благословом се одржава Светопрохорски монашки сабор, прочитао је поздравно писмо Његове Светости у коме се наводи да је циљ монашког сабора да подсети и укаже на значај монашке службе у Православној Цркви и свету уопште. У писму се истиче да је у данашње време које је нажалост обележено искушењима, крвавим ратовима, братоубилачком мржњом, отвореним и директним нападима на библијско виђење човека и породице потреба за молитвом за читав свет преча можда више него икада. У име организационог одбора присутнима се обратио архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. Светопрохорском сабору присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије.

Прву сесију отворио је старац Захарије чији је рад о Светом Софронију том приликом прочитан, а потом је Преосвећени Епископ хвостански Алексеј одржао предавање на тему Монашке обитељи као духовне оазе у савременом свету – пример манастира Светог Луке у Бошњанима. Првог дана сабора одржане су две сесије: Допринос савременом монаштву и Добротољубље – вапајни зов Отаца и Учитеља. У првој сесији предавања су одржали епископ Алексеј, игуманија манастира Ћелија Пиперска Јелена и монахиња Нектарија из манастира Жиче, а у другој сесији епископ Давид; архимандрит Нифон, игуман манастира Светог Нектарија у Глифади у Грчкој; протосинђел Теофан, духовник манастира Нера у Караш-Северину у Румунији; и јеромонах Рафаило, игуман манастира Подмаине.

Уочи сабора, 29. октобра 2023. године, у свечаној сали гостопримнице манастира Светог Прохора Пчињског представљена је књига Монаштво – свеобухватни дар Духа Светог аутора архимандрита Захарија из Есекса у Великој Британији. Модератор промоције био је Његово Преосвештенство Епископ дремвички Давид

На празник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра 2023. године, свету Литургију у испосници Светог Прохора Пчињског, која се налази у планинском простору четири километра удаљена од манастира Светог Прохора, служио је игуман Ријеке Црнојевића Евстатије, уз саслужење јерођакона Калистрата, јеромонаха Теофила из манастира Гргетег, као и свештенства и монаштва из више епархија Српске Православне Цркве. Свету Литургију у манастиру Светог Прохора Пчињског служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије. Саслуживало је свештеномонаштво, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, монаштва и верног народа. Владика Сергије је истог дана, у навечерје празника Преподобног Прохора Пчињског, служио празнично бденије у манастиру посвећеном том светитељу, уз саслужење свештеномонаштва и молитвено учешће Епископа врањског г. Пахомија, архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, монаштва и верног народа.

Другог дана Светопрохорског монашког сабора, 31. октобра 2023. године, одржане су две сесије предавања Преподобни Софроније – служитељ Царства непоколебивог, у спомен тридесетогодишњице старчевог блаженог уснућа (1993-2023) и Хиландар – духовни стожер српског народа, поводом 825 година од оснивања свете српске царске лавре. Предавањима су поред монаштва присуствовали и преосвећена господа Епископи врањски Пахомије и бихаћко-петровачки Сергије. У оквиру треће сесије предавања су одржали архимандрити Захарије и Петар, духовник и игуман манастира Светог Јована Претече у Есексу у Великој Британији. Током четврте сесије предавања су одржали монах Теодосије, први епитроп манастира Хиландара, и архимандрит Методије, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског. Завршну реч одржао је архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара и потпредседник организационог одбора Светопрохорског монашког сабора.


Извор: Епархија врањска