Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антониjе (Паканич): Што више зла око нас, више треба да доносимо добра


Искушења никада не напуштају хришћанина, чак и ако иде путем исповедништва.


Само на први поглед може се чинити да искушења не прете вернику који је заузет одбраном Цркве. Није то тако. Не каже апостол узалуд: „Будите трезвени и бдите, јер супарник ваш, ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере“ (1Пет 5, 8). И у данима великих спољашњих искушења за Цркву, наша унутрашња искушења такође нас не напуштају – свако има своје.

Господ је рекао: „Који је веран у најмањем, и у многом је веран; и ко је неправедан у најмањем, и у многом је неправедан“ (Лука 16,10). Ово сада директно утиче на све нас. Ако наставимо да испуњавамо заповести Божје у свом приватном животу, Он нас неће оставити ни у већим искушењима. А, напротив, наши греси, наша духовна нечистота одгурују Господа од нас.

Човек подложан страстима: гордости, гневу, пожуди, мржњи и сл., не може бити прави богослов, ма колико био образован и начитан – саме страсти ће га свакако гурнути у неку врсту јереси. И тако, човек не може бити прави бранилац Цркве од спољашњих прогонитеља ако се не труди да своју душу заштити од унутрашњих прогонитеља – демона. Такви људи у неком тренутку, можда чак и неочекивано, могу пасти и постати издајници.

На основу овога, веома је важно да будете пажљиви према свом духовном животу. Уосталом, ако се не чувамо у душевној и духовној чистоти, како ћемо се онда усудити да бранимо саму Цркву Христову?

Такође бих посебно желео да заштитим вернике од гнева, који се, нажалост, често примећује у последње време на интернету.

Из људске перспективе увек се може разумети бура осећања коју изазивају поступци прогонитеља: заузимање цркава, пребијање наших свештеника и парохијана, скрнављење светиња, клевете и увреде. Али са духовне тачке гледишта, не треба да понављамо своје прогонитеље, јер ћемо тада и сами постати исти као и они.

„Не узвраћајте зло за зло, ни увреду за увреду, него. напротив, благосиљајте, знајући да сте на то позвани да наследите благослов“, учи нас апостол Петар. И сличне речи говоре сви светитељи који су претрпели гоњење, изговара их и Христос коjи jе за нас распет. За нас сада ово треба да постане директно упутство за живот.

Што је више зла око нас, то више морамо доносити добра овом грешном свету.


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Записала Наталиjа Горошкова

Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика