Type Here to Get Search Results !

Љубављу исписани стихови Радмиле Ђурђевић


 Нова збирка песама Радмиле Ђурђевић - "Бесамртна градина"

У оквиру овогодишњег 66. међународног сајма књига у Београду, у суботу 28. октобра 2023. године, одржана је промоција нове збирке песама Радмиле Ђурђевић, под насловом "Бесамртна градина".

Нова збирка песама је дивно сведочанство прегалаштва Радмиле Ђурђевић која неуморно речју и делом сведочи радост живота у Христу, умножавајући дарове који су јој од Бога даровани, како би својим стваралаштвом прослављала Господа и угоднике Његове. Као она која у свом бићу носи благослов Далмације у којој се још од апостолских времена проповеда реч вечнога живота и прославља име Божје, Радмила својом поезијом сведочи о освештаној нити у којој се прожимају историја и есхатон. У том духу, речи и стихови који су настали из њеног срца и пера, од изузетног су значаја јер указују да је љубав жртва, али и да се наша вера потврђује делима, превасходно у односу на наше ближње. Из песничког опуса Радмиле Ђурђевић исијава освештана истина да се нигде као у Далмацији не осети прожимање реалности крста и Васкрсења, односно, да сходно речима великог владике Његоша, крст носити нама је суђено, јер, Васкрсења не бива без смрти. Ауторка наведене збирке песама у свом срцу носи све знамените светиње Светосавске Далмације у којој је прво семе хришћанства положио Свети апостол Тит, али она у својим стиховима не заборавља наш српски Јерусалим - Косовско-метохијску земљу, која је омеђена древним светињама у којима се кандило вере и молитва никада не гасе. Да Радмилино указивање на чврсте православне темеље у Далмацији није случајно, сведочи и чињеница коју је у свом знаменитом делу "Православна Далмација" донео епископ далматински Никодим Милаш, сведочећи да је хришћанство допрло у Далмацију већ у апостолско доба, јер апостол Павле каже да је проповедајући стигао чак до Илирика (Рим. 15, 19), а за свога ученика Тита вели да је отишао на проповед у Далмацију (2. Тим. 4, 11). Блажени Јероним, пореклом Далматинац, такође говори о Павловој проповеди у Илирику, а Епифаније Кипарски опет тврди да је апостол Лука (можда као пратилац Павлов) учествовао у евангелизацији Далмације, Галије, Италије и Македоније. 

О новој збирци песама поред аутора, говорили су др Александар Ђикић, Живојин Ракочевић, као и Срђан Воларевић. 

У свом надахнутом слову Радмила Ђурђевић је, поред осталог, рекла: Поезија „Бесамртне градине“ је поезија српског рода и поезија душе дубоко прожете извориштем и животношћу вјекова који пламте у нама. Нека „Бесамртна градина“ буде дио искре која ће допринјети сједињењу чеда православља тамо гдје се Божија ријеч вјековима прославља, од Грачанице до Лазарице, од Светих Архангела у Призрену до цркве Светог Архангела Михаила у Манастиру Крка, од Бањске до Манастира Крупе, наше најзападније задужбине Немањића.

Док се надахњујемо садржајем ове збирке песама, са радошћу очекујемо наставак прегалаштва, молећи се Господу да Радмили подари надахнуће, веру, наду и љубав, како би њена писана реч била увек у славу Божју, а на спасење ње и њене благословене породице. 


Редакција портала "Ризница"



Рубрика