Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије свештенослужио у Осмацима


На празник Ваведења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Осмацима.


Празник Ваведење је преслава храма у Осмацима будући да је у храму однедавно икона Богородице Бођанске из манастира Бођани који је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

Хладноћа и температура испод нуле нису спријечили вјерни народ Бирча да испуни храм Пресвете Богородице до последњег мјеста.

Посебно треба истаћи и похвалити велики број дјечице који су дошли у храм, а један дио њих је и пјевао за пјевницом. За пјевницом су поред дјечице са ове парохије појали и браћа Никола и Ђорђе Томић, теолози из Загона.

Домаћин, протонамјесник Мићо Бабић је дочекао свог архијереја са народом и браћом свештеницима упутивши топле ријечи добродошлице и замоливши владику да се моли за све вјернике ове парохије.

На данашњем Светом Сабрању Преосвећеном су саслуживали: високопреподобни архимандрит Нектарије (Тешић), игуман Благовјештенског манастира Папреће; протојереј-ставрофор Милош Тришић, архијерејски намјесник тузлански; протојереј Дражен Стевановић, парох козлучки; протонамјесник Мићо Бабић, парох осмачки те протођакон Немања Спасојевић, епархијски ђакон.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и сломљен славски колач са овогодишњим кумом Сашом Ђуричићем из Осмака. Кумство за следећу годину преузели су Драго и Немања Бабић и Борис и Бранка Цвјетиновић из Осмака.

По завршетку свете Литургије прочитан је и акатист Пресветој Богородици пред иконом Бођанском, а затим су сви вјерници помазани уљем из кандила које непрестано гори испред ове иконе.

У наставку је припремљена и трпеза љубави за вјернике.


Извор: Епархија зворничко-тузланска