Type Here to Get Search Results !

Вјера отаца


Ко су наши оци? Ко су творци наши? Коју вјеру вјерујемо? И каква је била вјера наших отаца


Бог се са нама упознао преко наших отаца, они су први у Њега повјеровали. А и ми се са Богом истом вјером упознајемо, јер упознају нас са Богом наши преци. Први је повјеровао у Христа Бога наш праотац Симеон или Њемања, а отац наш Сава, син Немањин са Богом склопио савез, да ће српска црква вјеру православну чувати до краја вијека и свијета, у свој својој љепоти и чистоти.

Бог се нама кроз нашу историју као и код Јевреја јављао преко наших отаца и тако општио са својим народом. Српски народ тако постаје изабрани Божији народ. Нису само Јевреји изабрани Божији народ, већ сваки народ у коме Бог налази обиталиште је изабран Богом.  Изабрани смо јер Бог налази у српском народу Светога Саву, који мири браћу, налази светог Василија који мири браћу и народ, налази светог Петра Цетињског који је као и сви до њега миротворац.

У јеванђељу се каже: “Блажени миротворци јер ће се синовима Божијим назвати”! Бог њих налази у српскоме роду, а ми Бога налазимо преко њих међу нама. Они су свједоци Божији у нашем народу. Наши оци видјеше и повјероваше, и нама на чување оставише њихову вјеру. Ми смо се као народ очували кроз разна ропства, јер смо вјеру отаца чували. И сада смо на искушењима да се одрекнемо и отаца и вјере. Било је и таквих примјера кроз историју. Тад су се славили и цијенили не миротворци, тад се неки други Сава славио, који је разапињао Бога, и Бога и брата.

Тај Сава није мирио, већ завађао. И дан данас то ради. Тај Сава није хтио да је син Божији, већ је један од оних који кличу “распни га распни”. Питање је који је наш отац и праотац, кога Саве смо ми род. Ако држимо се вјере отаца, и славимо крсну славу, и тиме дочекујемо Бога и свеце у наше домове, тада настављамо савез са Богом и чувамо вјеру отаца и предајемо је потомству. Тада припадамо српскоме роду, Божијем роду. Тад смо потомци Немањини и Савини, и још хиљаде других светитеља који посташе синови Божији.

Бити Србин прије свега значи бити чувар вјере, која је међу нама осам стотина година! Бити Србин значи, очувати очеву вјеру!


Презвитер Огњен Фемић


Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Рубрика