Type Here to Get Search Results !

Слава Световаведенске обитељи у Троноши


Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, на празник Ваведења Пресвете Богородице, поводом манастирске славе, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у Световаведењском манастиру у Троноши.

Честитатујући славу мати Варвари, игуманији ове свештене обитељи, сестринству, архимандриту Николају, духовнику, и многобројном верном народу, Преосвећени Епископ Јеротеј је у својој беседи истакао:

„Данашњи празник је највећи монашки празник и најдражи празник нашег Светог Саве, који је заједно са својим оцем Светим Симеоном Мироточивим подигао Хиландар и посветио га овом празнику. На овај празник се сећамо и највеће врлине која постоји у хришћанском животу, врлине за коју се у монашком искуству каже да је испред поста и молитве, а то је свето послушање које нам помаже да достигнемо смирење.  Само смирење се потврђује у послушању, а послушањем достижемо оно што је нама задато - да будемо богови по благодати и усвојењу. Најбољи пример нам преставља Пресвета Богородица, девојка Марија, која је већ од треће године вршила послушање и Богу и својим родитељима. Она не само да се није противила када су је родитељи довели до Јерусалимског храма, него је утрчала и ушла заједно са првосвештеником Захаријем у Светињу над светињама. Живећи у самом храму и вежбајући се од најранијег узраста у светом послушању, она се спремала за онај циљ због кога је и дошла на овај свет. То је да у судбоносном сусрету са Светим архистратигом Гаврилом, одговори, као што то монаси говоре у манастиру, нека је благословено. За овај сусрет и судбоносни дијалог  припремала се све време у храму. Из овог дијалога је произашло спасење читавог нашег људског рода. Она је тада прихватаила да се роди Спаситељ света, Који је спасао нас људе и извео из пакла страдања, болести и смрти, а све то захваљујући овој блаженој девојци Марији.“

Благољепију богослужења су допринели студенти Православног богословског факултета у Београду.


Извор: Епархија шабачка