Type Here to Get Search Results !

Јеванђеље светог Инокентија Аљаског после неколико деценија враћено у Саборну цркву на Аљасци

 

Јеванђеље штампано крајем 18. века, а које је користио свети Инокентије Аљаски и Московски враћено је прошлог месеца у свој законити дом у Саборну цркву светог Михаила у Ситки на Аљасци.


Велико, сребрно јеванђеље, штампано у Русији за време цара Павла I (1796-1801), однето је у неком тренутку у последњих 60 година и на крају јепро нађено у црквеном музеју у Пенсилванији. Његово Преосвештенство епископ ситски Алексеј отпутовао је тамо у септембру са изричитим циљем да поврати Јеванђеље, чему је помогао протојереј Јован Перих из православне цркве светог Германа у Глен Милсу, преноси Епархија аљаска.

А 19. новембра, на годишњем банкету прослављања светог Архангела Михаила у Ситки, Његово Преосвештенство је размотао Свето Јеванђеље и вратио га парохијској заједници при Саборној цркви. Преосвећени је прочитао на насловној страна Јеванђеља да је штампано 1796. године, односно 7.305 година од стварања света.

Почетни натпис гласи: „У славу Свете, Јединосушчне, Животворне и Нераздељне Тројице — Оца, Сина и Светога Духа — по налогу благочестивњејшег самодержавног Великог Господара нашег Павла Петровича, Цара све Русије…“

Тада су верници целивали Јеванђеље уз певање „Спаси, Господи, љзди твоја“.

Јеванђеље сее поново користи у Литургији, као и        у време Светог Инокентија, који је служио на Аљасци на почетку средине 1800-их.

Јеванђеље се сада поново налази у свом некадашњем дому, Саборнојцркви светог Михаила у Ситки.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com