Type Here to Get Search Results !

Молдавски архијереј посетио манастир украјинског архијереја чије здравље се погоршава услед прогона

Јерарх Молдавске православне цркве (Московске патријаршије) посетио је у уторак 11.12.2023. украјински православни манастир у Черновичкој губернији и саслуживао са локалним украјинским архијерејом.


По  благослову митрополита молдавског Владимира и митрополита черновичког и буковинског Мелетија, епископ молдавски Филарет из Молдавије саслуживао је у уторак свеноћно бденије са епископом херцејским Клепом из Украјинске православне цркве у манастиру Вазнесења Господњег-Банчени, саопштава Молдавска црква.​​

Манастир је подигао и у њему живи митрополит банченски Лонгин, који је тренутно хоспитализован са атријалном фибрилацијом. Украјински владика, који је такође веома омиљен у Румунији и Молдавији, раније је у јулу доживео мождани удар. Житељи манастира не сумњају у то да притисак државног прогона нарушава његово здравље.

Иако је званично признат као херој Украјине због свог рада са сирочади, држава га сада сматра непријатељем, јер чврсто остаје укорењен у Православној цркви. Оптужен је за „подстицање верског непријатељства“ – иста лажна оптужба је подигнута против више православних јерарха.

Манастир је јуче просио молитве и притом навео да се здравље  митрополита Лонгина све више погоршава.

Стотине православних верника у Букурешту и Кишињеву окупило се испред својих украјинских амбасада у знак подршке митрополиту Лонгину који је румунског порекла.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com