Type Here to Get Search Results !

39 православних верника заклано у Арси, Оромија, Етиопија


Адис Абеба – Етиопија: Глас Америке известио је у четвртак, 30. новембра 2023, да је 36 етиопских православних тевахедо верника масакрирано током протекле недеље (23. и 27. новембра) у местима Лебу и Соле Дигелу у округу Ширка у зони Арси у покрајинској држави Оромија, у походу убијања који је жртвовао оне који су означени као православни или етнички Амхари, међу којима и труднице, 26-дневно новорођенче и старије особе. Од убијених у месту Лебу, десет погинулих је из једне породице, а осам из другог домаћинства.


Епархија Источна Арси такође је известила да су у петак, 1. децембра 2023. године, три верника убијена у сумрак док су се враћали са годишњег празника Свете Марије Сионске у месту Велтеј у истој зони. Убијени, г. Кагнев Јилма, г. Мулату Тулу и његов син – г. Гети Мулату, били су становници места у округу Робе. Епархија је истакла да, иако је обавестила органе за спровођење закона о поновљеним убиствима, није дошло до побољшања безбедности.

Прогон православних хришћана, посебно у Оромији у Етиопији, постао је норма у последњих пет година, јер се непрекидни напади настављају из године у годину.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оcpsociety.org