Type Here to Get Search Results !

Англиканска заједница у Београду прославила Божић

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у пратњи Преосвећеног Епископа викарног топличког г. Петра, присуствовао је богослужењу којим, према вишедеценијској традицији, Англиканска заједница Пресвете Богородице у Београду традиционално прославља празник Рођења Христовог по новом календару у Патријаршијском придворном храму Светог Симеона Мироточивог.


У навечерју празника, 24. децембра 2023. године, свечано богослужење, уз молитвено учешће и појање верника, предводио је англикански капелан у Београду и старешина заједнице,, која иначе има редовна богослужења у капели у Вишеградској улици, пречасни отац Робин Фокс. Служби је присуствовао, поред великог боја верника, и новоименовани амбасадор Уједињеног Краљевства у Србији Његова Екселенција Едвард Фергусон заједно са супругом и троје деце.

По завршетку службе, присутнима је празник честитао Светејши Патријарх који је нагласио значај мира, тог првог дара Рођења Христовог, али не обичног, психолошког мира или мира као одсуства свађе између људи, него дубинског мира који се односи на везу између Бога и људи: – Ово упућује на чињеницу да није могуће успоставити мир у свету ако ми људи заједно и појединачно не градимо мир са Богом, тј. ако не усвојимо мир Божји као своју реалност. За то помирење са Богом и усвајање Његовог мира треба да се молимо и ка њему да тежимо, како би се очи наше душе окренуле ка Сину Божјем који је дошао међу нас, како би усвојили Његове принципе као принципе свога живота и да мирећи се са Њим сведочимо мир целом свету.

На крају, још једном честитајући празник, Патријарх је пожелео присутнима добро здравље и љубав речима: – Нека и вама срца постану витлејемске пећине да имате љубави унутар својих породица, супружници између себе, родитељи са децом, деца са родитељима, да имате добро здравље и да вас Новорођени Богомладенац штити на сваком кораку вашег живота.

По завршетку Патријархове беседе, отац Робин је предао Његовој Светости лично писмо захвалности Архиепископа кентерберијског Јустин Велбија, англиканског поглавара. Своју захвалност изразио је и новоименовани амбасадор са породицом, а затим су верници једни другима честитали Божић.


Извор: Инфо-служба СПЦ