Type Here to Get Search Results !

Јерусалимски архијереј: Осуђујемо систематски прогон Украјинске православне цркве


Историја Цркве је пуна сурових прогона, али увек на крају побеђује, „јер је Господ Исус Христос чува и штити од сваког зла“, рекао је недавно Његово Високопреосвештенство архиепископ севастијски Теодосије (Јерусалимска патријаршија) осудивши непрекидни прогон канонске Украјинске православне цркве.


Архиепископ је више година много пута иступио у одбрану УПЦ, а Јерусалимска патријаршија у целини је одбила да призна расколничку „Православну цркву Украјине“ коју су створили патријарх Вартоломеј и владе САД и Украјине.

Руска духовна мисија у Јерусалиму преноси да је Његово Високопреосвештенство за време сусрета са групом људи из целог света у храму Гроба Господњег 2. децембра говорио о трагичним ситуацијама у Светој земљи и Украјини:

„Молимо се за мир у Светој земљи и за окончање рата у Појасу Газе. Ово је рат чију цену плаћају невини грађани и деца. Али док говоримо о страдањима нашег народа у Светој земљи и ономе што се дешава овде, сећамо се и онога што се дешава у Украјини, где Украјинску православну цркву прогони и прогања кијевски режим који подржава Запад. Прогон који Запад подстиче на Православну цркву у тој зермљи је неприхватљив и не може се оправдати, јер представља кршење људских права и атак на древну Цркву која постоји у Украјини од доласка хришћанства у те крајеве. Политичке власти немају право да се мешају у црквена питања и намећу план који Црква не може да прихвати.

Изражавамо своју солидарност са Његовим Високопреосвештенством митрополитом Онуфријем и свима архијерејима Украјинске православне цркве који су жестоко прогањани, док западни свет који хвали људска права, видећи и знајући то, не предузима ништа. Западне политичке власти и њихови представници у Украјини настоје да створе алтернативну црквену структуру легитимној Цркви, но ми не признајемо каноничност структуре коју намеће политичко руководство Украјине као алтернативу легитимној Цркви на челу са митрополитом Онуфријем.

Молимо се за Украјинску православну цркву у овим тешким временима, када је неколико владика затворено и мучено, када се врше незаконите отмице цркава — све то категорички осуђујемо.

Верујемо да ће Украјинска православна црква победити своје непријатеље. Ово није први пут да је Црква прогањана: њена историја је пуна сурових прогона, али на крају побеђује, јер је Господ Исус Христос чува и штити од сваког зла, од непријатеља видљивих и невидљивих.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com