Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Заборављамо да је најважније волети Бога и волети ближње


 Недеља Отаца, последња пред празник Рождества Христовог, 31. децембра 2023, литургијски је прослављена у Катедралном Храму Епархије ваљевске. 


У молитвеном присуству више од хиљаду верника служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, који је поводом празника Очева, након симболичног везивања, даровао свако дете понаособ пакетићем, а затим се са свим малишанима сликао у Храму. Саслуживали су ваљевски свештенослужитељи, а појао је Хор свештеника и богослова. 

По читању јеванђељске приче о Родослову Исуса Христа, беседио је духовни отац Епархије ваљевске, поучивши вернике да је ова парабола препуна значења, јер повезује Господа са Праоцима, а самим тим и са читавим људским родом. Иако се посебно помињу Јосиф и Давид, као преци, ту је и велики број пророка који су најавили долазак Спаситеља. „Нама је дата истина и ми видимо пред собом, осећамо и кроз светло отвореног пророчанства, пратећи Исусов живот, јасно видимо оно што су пророци предсказали, а то је да је Он – Месија“, истакао је Владика, подвукавши да се налазимо у последњој седмици пред Божић, времену када постом живимо још више по речи Божјој. „Зато су нам неопходни и молитва и погружавање у животу Цркве, кроз богослужења“, закључио је ваљевски архијереј.

По причешћу верника, односно по отпусту, Владика је сабранима честитао празник Очева, пониклог у народној побожности, али итекако важног, јер нас подсећа да је породица основ наше заједнице – она је велика светиња. Многи су покушали и покушавају да је униште, али, то је узалудно богоборство, упозорава Владика, додајући да сваки отац треба да чини добра дела. „Заборављамо да је најважније волети Бога и волети ближње. Само љубављу можемо да покидамо сву ужад“, закључио је Преовећени, кога су потом малишани везали, а он им се одрешио поклонима.


Извор: Епархија ваљевска