Type Here to Get Search Results !

Прва Владичанска Литургија и постхумно одликовање ђакона Хаџи Драгана Иконића

У част храмовне славе обновљеног манастира Ваведења Богородичиног у Славковици, споменику културе од великог значаја, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља. 


Посебно свечани тон прослави небеске покровитељке дало је постхумно одликовање Орденом Светог Владике Николаја ђакона Хаџи Драгана Иконића, захваљујући чијем труду је ова немањићка светиња из 13. века засијала у нашем времену и данас дочекала да се по први пут у њеној историји верни народ сабере под омофором духовног оца.

На празник Ваведења обележавамо увођење у јерусалимски храм трогодишње Марије из Назарета, односно њено приношење Господу, чиме је испуњен завет Светих Јоакима и Ане, њених благочестивих родитеља. У храму је дочекује првосвештеник Захарија и, као никога пре, уводи у „светињу над светињама“, показујући тиме да је она сама храм Божји и „светиња над светињама“. Она ће нам донети Самог Бога међу нас- Господа Исуса Христа, чудесним зачећем благодаћу Духа Светога, поучио је Епископ ваљевски Г. Исихије на првој Архијерејској Литургији на овом светом месту након 80 година.

Пресвета Дјева Марија је издвојена од свих зато што се једина удостојила да буде директна сарадница Бога Оца и роди у телу Исуса Христа, без оца у времену, а у вечности Он се рађа од Бога Оца без мајке. Ради нашег спасења, благоизволео је да на незамислив и тајанствен начин прими на Себе људску природу и тим Својим чином је спасе. Тиме смо се и ми, браћо и сестре, спасили. Он је био са нама, проповедао је благу вест спасења, живео са нама и показао Бога у Себи, Кога до тада нисмо могли да видимо. Сви хришћани, који се крстимо, примимо благодат Светог Духа на крштењу и миропомазању, можемо да видимо Бога у лику Исуса Христа и прослављамо Га као Бога, а да будемо у најтешњој заједници са Њим као са Богочовеком- објаснио је Владика Исихије тајну данашњег ваведењског празника, из које ће проистећи чудесна тајна оваплоћења Сина Божјег.  

Сједињењем са Господом у Светој тајни причешћа, постајемо и синови Пресвете Богородице, која је целу своју личност и живот посветила Богу и живела у најприснијој заједници са својим Сином. Била је са Њим током Његових проповеди, у часу Његовог добровољног страдања за наше грехе, а посведочила је и Његово васкрсење. На тај начин, истакао је ваљевски архијереј, Пресвета Богородица је мајка Цркве и њој се сви са правом које нам даје Господ обраћамо као најтоплијој заступници. 

Пресвета Богородица је људско биће- жена, али је толико света и сједињена са својим Сином и кроз Њега са Светом Тројициом, да се њој првој молимо за заступништво, а потом и мноштву сведока Божјих, које је Црква пројавила као свете- рекао је Владика Исихије.

Осврнувши се на данашње јеванђеље о Марти и Марији (Лк 10, 38-42, 11, 27- 28), Владика Исихије је указао да су ту описана два начина служења Богу- делатне љубави, коју је имала Марта, и созерцатељне (мислене) молитвене љубави која је красила Марију. Оба односа са Богом су важна и свако од нас треба да их сједини у својој личности, јер смо призвани да будемо деца Божја. У Пресветој Богородици су се савршено спојиле делатна љубав и умна и мислена љубав према Господу, поручио је он. 

Данашња ваведењска свечаност у Славковици крунисана је одликовањем недавно преминулог ђакона Хаџи Драгана Иконића, који је, по благослову блажене успомене Епископа ваљевског Милутина, године 2013. отпочео обнову светиње подно Сувоборског Рајца и 2018. успешно завршио. У име породице, знамење је примила супруга оца Драгана, ђаконица Љиљана Иконић. Благодарећи Владики Исихију, она је изразила радост због мноштва верног народа, који се данас сабрао у светињи, јер „народ је Црква“, како је почивши отац Драган често говорио. За обнову манастира у родном крају, ђакон Драган Иконић је, заједно са својом породицом и другим сатрудницима, уложио је велики труд. На томе смо му сви благодарни и увек ћемо га се сећати. Био је истински човек Цркве и сваки сусрет са њим био је сусрет са благошћу, кротошћу и молитвом и, закључио је Владика Исихије, сви то треба да памтимо и подражавамо. 


Извор: Епархија ваљевска