Type Here to Get Search Results !

Ужас и апели после масакра хришћана у Нигерији


Реч је о земљи и води – али религија све више постаје покретачка снага сукоба између муслиманских пастира и хришћана пољопривредника у Нигерији. – Масакр скоро 200 хришћана изазива ужас.


Високи комесар УН за људска права Волкер Тирк осудио је масакр скоро 200 хришћана сељана у северној Нигерији. „Позивам нигеријске власти да одмах темељно и независно истраже овај инцидент“, рекао је Турк  28.12.2023. у Женеви. Починиоци морају одговарати и правично осуђени, а и хитно се мора прекинути круг некажњивости и новог насиља. Поред тога, нигеријска влада мора се темељито позабавити узроцима сукоба.

На Божић су наоружани људи напали неколико села насељених хришћанима и изазвали крвопролиће. Према извештајима локалних медија, погинуло је најмање 198 људи. Исто толико кућа је уништено. Наводи се да су већина жртава жене и деца. Преживели су окривили пастире муслимане Фулани као починиоце. Вишедеценијски сукоб око приступа земљишту и води, који је оставио хиљаде мртвих, интензивирао се последњих година. Припадност дотичној вери се све више експлоатише.

Католичка хуманитарна организација  "missio Aachen" згрожена је недавним нападима. „Уједињени смо у молитви и солидарности са родбином жртава, нашим партнерима и браћом и сестрама у Нигерији“, рекао је у четвртак председник Ахенске мисије Дирк Бингенер. „Овакви чинови насиља дешавају се годинама изнова и поново. Нигеријским безбедносним властима била би потребна ефикасна заштита, посебно током божићних празника“, критиковао је свештеник.

После напада хришћани су критиковали власти јер нису пружиле адекватну заштиту хришћанима. Партнери „missio Aachen“ у Нигерији такође позивају на ефикасне државне безбедносне гаранције. „Ово подразумева увођење строжих мера безбедности, кривично гоњење починилаца насиља и елиминисање узрока верских напетости у земљи“, рекао је бискуп Стивен Мамза из Јоле, североисточне Нигерије.

Надбискуп Игнатиус Каигама из главног града Нигерије Абуџе, који је и сам био надбискуп Јоса у сада погођеној држави Плато између 2000. и 2019. године, криви економску кризу и лоше управљање за постојеће политичко-верско насиље. Партијски лидери и странке тренутно су заузети консолидацијом своје власти након избора и правних поступака који су у току, рекао је он за  "missio Aachen". „Наше цркве морају бити адекватно заштићене.“


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at