Type Here to Get Search Results !

Једина црква у православном свету посвећена витлејемским младенцима

Једина црква у православном свету посвећена витлејемским младенцима налази се у мести Иној, на Атици у Грчкој, у близини историјског манастира светог Мелетија Китероноса. Ова црква је католикон, саборна црква у манастиру светих витлејемских младенаца, који је основан 2000. године благословом тадашњег митрополита Тебе и Левадије и архиепископа атинског и све Грчке.


Манастир је посвећен успомени на светих 14.000 младенаца који су по наређењу цара Ирода побијени у време Христовог рођења.

Хришћанска црква је с правом прогласила ову побијену децу светима, јер су умрла невино и на неки начин била су први мученици хришћанства. Можда нису били крштена у води, али су крштени истом благословеном крвљу свога мучеништва.

Саборни храм манастира освештао је Његово Блаженство архиепископ атински и све Грчке Христодул 17. новембра 2007. године.

Тренутно у манастиру има укупно пет монахиња. Поред католикона налази се гробље искључиво за прерано умрлу одојчад. Ту је и игралиште за децу. Слава манастира је 29. децембра (по нов. кал.) сваке године.


Приредила редакција портала "Ризница"
Рубрика