Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Господ куца и тражи нас


У недељу 28. по Духовима када наша Света Црква молитвено прославља Свету великомученицу Варвару и Светог Јована Дамаскина, као и празник Детињци, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи. 


Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, старешина храма у Врњачкој Бањи протојереј Часлав Јовановић, протојереј Жарко Дончић, протојереј Радош Младеновић, протонамесник Радован Ђорђевић, јереј Слободан Глишовић и ђакони Стефан Симић и Марко Прокић. Певницу је предводио појац господин Иван Трајковић.  

Преосвећени Владика је на самом почетку рукопроизвео студенте теологије из Врњачке Бање Димитрија Јевтића и Ђорђа Сирара у чин чтеца.

Владика се обрати верном народу Врњачке Бање пригодном беседом започевши је речима:

– Данас се налазимо на путу ка великом догађају у историји рода људскога – Оваплоћењу Сина Божијег. На том путу Господ Христос улази у једно село где га срећу десет губавих људи, које Он исцељује и објављује Бога Који хоће да све што постоји има живот вечни, а живот вечни је да Га познамо, да Он буде део нас.

Преосвећени Владика се у наставку беседе осврнуо на то да сви данас желе да буду здрави и поживе што дуже. Нормално је да то исто желимо и нашим  ближњима, да на разне начине, често и врло неспретно, желимо да их натерамо да заволе Бога. Господ не тражи ништа што није наше, тражи само нашу слободну вољу, наше срце. Господ куца на врата срца сваког од нас и хоће да се усели, да ту обитава, али као што видимо не бива увек тако. Често су наши ближњи равнодушни према Богу, а ми верујући бивамо тужни због тога. Не треба да заборавимо да Господ куца и тражи нас, јер је Господ дошао да спасе палог човека.

Данас је Храм Рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи био испуњен посебном празничном радошћу. Велики број верног народа и деце је приступио Светој Чаши.


Извор: Епархија жичка