Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Све треба дати за Христа, а Христа ни за шта


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 6. децембра 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Александра Невског у Београду.

– Данас славимо Светог Александра Невског, а у њему, као и у сваком светитељу, славимо врлину јеванђељску којом је он био украшен. Славећи његову врлину угледамо се на њу и молимо се Богу да нам да снаге да та иста врлина постане садржај и одлика и нашег подвига и нашег духовног живота. Свети Александар Невски је био аристократског рода, управљао је људима и територијама, али пре свега он је самога себе управљао Јеванђељем Христовим, знајући да све треба дати за Христа, а Христа ни за шта. Само тако би све оно што смо дали било, постало и остало наше. Управљајући се Јеванђељем Христовим, Свети Александар Невски се није понео светском славом, влашћу и светском моћи. Напротив, знао је да су спољашња слава, моћ и власт израз промисла Божјег, да су њему дати не да афирмише себе у егоизму и егоцентризму, него да служи Јеванђељу Христовом. Зато његов живот, будући да је био утемељн на речи Христовој, јесте живот сведочења и проводи истинске и праве вере, вере православне. Било је много оних и у његово време, као што их има и данас, који имају идеју и циљ да разводње православну веру, да је релативизују, да православне хришћане претворе у хришћане православне само по имену, а по животу и по начину веровања да буду нешто што је потпуно страно православљу. Међутим, и онда када је требало и снагом овог света и силом људском показати да је веран православној вери, када је позиван да ће добити још већа царства да напусти веру православну, да постане унијат, да пређе у католичку веру, Свети Александар Невски ни речју, ни делом, ни мишљу није пристајао на то – беседио је патријарх Порфирије.

Храм Светог Александра Невског слави два важна догађаја из живота благоверног кнеза Александра Невског: Пренос његових светих моштију као храмовну, а Уснуће светитељево као славу црквених хорова. Радост празника увеличао је дар манастира Острога, са благословом Митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Наиме, рукавице са моштију Светог Василија Острошког од синоћ су доступне верном народу на поклоњење у храму на Дорћолу.


Извор: Инфо-служба СПЦ