Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на слави храма у Доњем Лајковцу

Данас се молимо за заступништво Светог Спиридона Тримитунтског у храму који му је посвећен и благословени су сви који долазе овде да узносе благодарење и причешћују се Светим тајнама, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, благосиљајући пароха брежђанског јереја Мирослава Јокића, домаћине славе и све које је празник великог чудотворца довео у лепо колубарско село. 


У част храмовне славе Владика Исихије је предводио литургијско сабрање уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља

Култ Светог Спиридона Тримитунтског, светитеља из 4. века, родом Кипранина, изузетно је развијен у српском народу, о чему говоре и храмови који носе његово име, од којих је један и духовни бисер Колубарског намесништва у Горњем Лајковцу. Иако животом везан за сеоско имање и без универзитетског образовања, Свети Спиридон је након земаљске кончине супруге постао епископ и толико угодио Богу да га је даром чудотворства удостојио, навео је неке детаље из житија протојереј- ставрофор Саша Тимотић. 

Једном је на Кипру била таква суша да је из настала глад, а из глади помор. Видевши муку свог народа, Свети Спиридон се усрдно помоли, те удари велика киша која натопи земљу и није престајала падати све док се није поново помолио да престане. Земља је дала обилан род молитвама угодника Божјег Спиридона- једно је од низа чудеса, које су забележили хагиографи великог ранохришћанског светитеља. 

Свети Спиридон је хранио гладне, спасавао оклеветане и недужне бачене у тамницу, а својим прозорљивим очима виђао је и тајне грехе људске, изобличавајући грешнике с љубављу и враћајући их на прави пут. Такође, истакао је прота Саша Тимотић, Свети Спиридон је био ревнитељ вере Христове и на Првом Васељенском Сабору 325. у Никеји је разобличио јеретика Арија. Такође, исцелио је цара Констанција, који му је указао велике почасти. Али, смирен и скроман Свети Спиридон поучавао је да ништа од земаљских блага није вредно дивљења.

И ми, браћо и сестре, не треба да се дивимо ономе што је пролазно и ништавно, већ увек треба да љубимо Господа и да иштемо непролазну славу небеску. Зато, треба да имамо љубави према свакоме као што је Свети Спиридон имао према цару и препловио море да би дошао да га исцели. Поклоне и злато, које је добио од цара, одмах је разделио сиротињи. Кротки и незлобиви, Свети Спиридон је прославио Бога, чинећи добра свима- рекао је отац Саша Тимотић, узмоливши Светог Спиридона да благослов његов увек буде на нама.

Након Свете Литургије Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је благосиљао славске дарове и са свечарима преломио колач. Прослава храмовног небеског покровитеља прилика је да се награде они који чине добро за живот светиње. Ове године Архипастирска грамата припала је Београђанину Томиславу Ковачу „ за труд, несебичну помоћ и на делу исказану љубав према Цркви и Епархији ваљевској“. Сабрање је  завршено трпезом љубави, коју су приредили парохијани предвођени оцем Мирославом Јокићем.


Извор: Епархија ваљевска