Type Here to Get Search Results !

Благослов хомосексуалних парова: револуција или шарена лажа?


Католичким свештеницима сада је дозвољено да благосиљају хомосексуалне парове. Ватиканска верска власт објавила је у 18.12.2023. одговарајући документ уз изричито одобрење папе Фрање. Овај потез мирише на револуцију. На крају крајева, Ватикан је јасно искључио благослов хомосексуалних веза 2021. Ипак: Декларација „Fiducia supplicans“ (Молећиво поверење) никако не значи заокрет за 180 степени.


У документу начелник Дикастерије за верска питања кардинал Виктор Фернандез прави веома прецизну разлику између ссвете тајне брака и благосиљања људи који се воле. Према црквеном учењу, секс је дозвољен само у браку између мушкарца и жене; само хетеросексуалним паровима је дозвољено да се венчају у цркви. „Fiducia supplicans“ не мења овај став, како наглашава Фернандез. Свештеници који благосиљају хомосексуални пар стога морају апсолутно избегавати да тај чин изгледа као брак – односно да личи на свети тајну.

Благослов се стога не може дати у вези са грађанском церемонијом или регистрацијом грађанског партнерства. Пару није дозвољено да се појављује у венчаној одећи, а табу су и типични гестови, попут размене прстења.


Ван богослужења


Још један услов: Свештеник не сме да благослови два мушкарца или две жене за време службе. Према Фернандезу, овај посебан оквир је у Католичкој цркви резервисан за везе које одговарају Божјем науму у стварању човека. Пошто Црква само сексуалне односе унутар брака сматра морално дозвољеним, није овлашћена да даје верски благослов хомосексуалним паровима.

Ово показује да Префект вере ни на који начин не дрма темељни став Цркве о хомосексуалности, наиме да истополни интимни чинови „суштински нису у реду“. Тако пише у Катихизису, својеврсном приручнику за католике.

Дакле, да ли је документ шарена лажа? Ова класификација би такође била преоштра. Допуштајући церемоније благослова за хомосексуалце, Фернандез прави стварни напредак - у складу са папином линијом који се никада не умара говорећи о Цркви да је за „свакога, свакога, свакога“.

Самтра се да се ова декларација мање тиче сексуалног морала, а више питања отварања парохија у којима би и хомосексуалци требало да се осећају добродошли.

Овај даљи развој догађаја наишао је на позитиван одговор у Аустрији и Немачкој. „Са радошћу сам дочекао данашњу најаву Дикастерија вере“, рекао је председавајући Католичке бискупске конференције надбискуп Франц Лакнер у првом реаговању у понедељак. Благослов је основна потреба „која, у принципу, не треба никоме бити ускраћена – као хлеб“, рекао је овах надбискуп.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at