Type Here to Get Search Results !

Украјинска црква добила нове монахе и монахиње


Још 8 монаха у Почајевској лаври


Један број мушкараца и жена је током протекле недеље предао животе Христу у монаштву у манастирима Украјинске православне цркве.

Конкретно, осам искушеника је 14. децембра 2023. пострижено у монахе расфоре у Светоуспенској лаври у западној Украјини. Чин монашења је обавио игуман митрополит почајевски Владимир у храму светог Јова, преноси Информативно-просветно одељење УПЦ. Нови монаси су тиме показали да се не плаше државног прогона Почајевске лавре и Цркве у целини.

Истога дана монахиња Тавита у манастиру Рождества Христовог у селу Хервоне, у Житомирској епархији, пострижена је у ставрофорну монахињу и добила име Марија у част свете Марије Египћанке. Архимандрит Гаврило (Вардајев), који је служио чин монашења, ободрио је мати Марију да спасе своју душу ревношћу вере и непрестаном молитвом, трпљењем и смиравањем.

У Епархији мукачевској је митрополит Теодор замонашио искушеника Јована Романа у архијерејском подворју Поздрава Пресвете Богородице у селу Домањинци. Нови монах је добио име Гаврило у част светог Гаврила (Ургебадзе) Грузијског.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com