Type Here to Get Search Results !

Католичка црква дозвољава благослов за хомосексуалне парове

Ватиканска верска власт објавила начелно саопштење у вези овог овог чина. - Документ наглашава да се мора искључити забуна са браком. - Свештенику није дозвољено да даје благослов за време богослужења.


Хомосексуални парови сада могу бити благословени и у Католичкој цркви. Ватиканска догматска власт (Дикастерија за верска питања) објавила је у понедељак, 18.`2.2023.основна начела којима се дозвољава католичком свештенству да благосиља невенчане и хомосексуалне парове. Текст под насловом „Fiducia supplicans“ (молећиво поверење) наглашава да се забуна са браком мора искључити. Такође,  свештено лице не сме да даје благослов за време богослужења.

Буквално, у писму се наводи да „могућност благосиљања парова у нерегуларним ситуацијама и истополних парова“ у свом облику „не може бити обредно прописивана од стране црквених власти како не би изазвала забуну са благосиљањем које је својствено светој тајни брака“.

Саопштење верског ауторитета објављено је у понедељак у Ватикану на неколико језика и носи потпис префекта за догматска питања, кардинала Виктора Фернандеза, а изричито га је одобрио папа Фрања у понедељак.

У документу се наглашава да католичко свештенство, коме је сада дозвољено да изговара такве благослове, треба да избегава сваку забуну са црквеним браком. Католичко учење да је сексуална заједница дозвољена само у браку између мушкарца и жене остаје непромењено. Такође, благослов не би требало да се даје у оквиру богослужења, јер би такав литургијски благослов претпостављао да благословена веза одговара Божјем науму у стварању човека.

Међутим, примање благослова ван богослужења не захтева исте моралне захтеве као примање свете тајне. Свако ко тражи благослов „показује да му је потребно спасоносно присуство Бога у његовом животу“.

У тексту се даље каже да људи који живе заједно у вези ван брака могу тражити да „све што је истинито, добро и људски ваљано у њиховим животима и односима“ буде подстицано присуством Светог Духа.

Документ снажно исстиче да се такви благослови не формализују, већ да се препусте практичној процени у свакој ситуацији. У таквој молитви благослова свештеник би могао да помене све што је добро и легитимно у вези, као што су мир, здравље, слагање и узајамна помоћ.

Још у фебруару 2021. године догматска валаст Ватикана објавила је да благослови за хомосексуалне парове нису могући у Католичкој цркви. Према данашњем католичком учењу, није грех имати хомосексуална осећања. Међутим, истополни интимни чинови „суштински нису у реду“. Израз сексуалности је резервисан за брак, који се може закључити само између мушкарца и жене.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at