Type Here to Get Search Results !

Завршено рашчишћавање изгорелог конака манастира Доњи Брчели; слиједи обнова


Отац Никон (Кокотовић): Захваљујем свима на огромној подршци и љубави јер је то најважнија помоћ. Свако страдање израз је Божије посјете које нас позива на преиспитивање


Као одговор на љубав братије манастира Доњи Брчели у Црмници сабрало се данас четрдесетак људи великог срца, међу којима су били и свештеници Црмничани отац и син Јован и Крсто Пламенац, на прву акцију рашчишћавања терена након пожара у којем је ноћи између суботе и недјеље (16. и 17. децембра) у потпуности изгорио монашки конак Манастира Светог Николе (објекат некадашње Основне школе „Јован Томашевић“).

У акцији, у којој је учествовало око четрдесетак људи са три багера, од 8 до 15 часова је завршено комплетно рашћишћавање терена, казао је за Радио-Светигору игуман манастира Доњи Брчели јеромонах Никон (Кокотовић).

Отац Никон каже да ће радови бити настављени што прије, ако послужи лијепо вријеме и да је, са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија већ јутрос дошао извођач како би прегледао терен за градњу и дао понуду за изградњу конака који ће имати првобитни изглед.

,,Инспекција и вјештаци су одмах изашли на терен. Прва претпоставка је била да је пожар изазвала лоша струјна инсталација, док је касније речено да је грешка у раду приликом постављања димњака, тако да у почетку у оцјени нису могли да се усагласе“– прича игуман Никон.

Отац Никон додаје да су четворица монаха сада смјештена у монтажном објекту, да су набавили стамбени контејнер, који има и купатило, да је данас ископана и септичка јама и доведена вода тако да ће све потребно за живот бити у функцију већ у суботу.

Игуман брчелски каже да је Митрополит црногорско-приморски г.. Јоаникије посјетио манастир одмах у недјељу након богослужења у подгоричком Саборном храму заједно са старјешином храма оцем Николом Пејовићем и да су им донирали новац, који је тог дана сакупљен.

Сјећа се да је у вријеме пожара у манастиру било шест монаха, од којих су тројица у то вријеме спавали у конаку који је изгорио док су остали били у монтажном објекту.

,,Монах који је у то вријеме био у цркви примијетио је, хвала Богу, на вријеме пожар и брзо реаговао тако да братији нису били угрожени животи, иако је један од сабраће у последњем тренутку напустио конак. Изгорели су у потпуности кухиња са свом опремом, трпезарија у којој је могло да буде смјештено педесетак људи, сала која је могла да смјести око стотину људи, пет у потпуности опремљених келија, библиотека у којој су биле новије књиге, купатила и комплетно покућство као и намјештај и поткровље које је служило као магацин“– каже отац Никон.

Ипак и поред овог великог искушења ова светиња је свог небеског покровитеља Светог Николаја Мирликијског чудотворца дочекала онако како су то радили и свих претходних година са пуно радости и љубави. Отац Никон каже да су чак неки од гостију рекли да је ове године било је љепше и радосније него прошлих година, а и послужења је било у изобиљу трудом Црмничана и сестринства манастира: Горњи Брчели, Орахово и новооснованог Манастира Светих мироносица у Дупилу.

,,Кроз ово искушење се пројавила велика милост и велика Божија љубав. Свако страдање је израз Божије посјете и дешава се по промислу Божијем као позив да се преиспитамо. Бог допушта да пропадну неке ствари да не би пропадале људске душе и када мислимо да руши Бог у ствари гради“– истиче отац Никон.

Митрополија црногорско-приморска и Манастир Светог Николе у Доњим Брчелима – Црмници позивају све људе добре воље да помогну обнову конака ове светиње.

,,Даће Бог да обновимо конак. Кад дођу искушења, то је од Бога, да провјери нашу вјеру и наше заједништво и међусобну љубав. Господ је попустио искушење, а ми на то треба да одговоримо тако што ћемо прискочити у помоћ” –  поручио је, 17. децембра у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, позивајући вјерни народ да помогне обнову манастирског конака.

Средства за обнову манастирског конака у Доњим Брчелима сви заинтересовани могу да уплате путем рачуна:

Жиро рачун: 530-389639-43 НЛБ

Сврха плаћања: Донација

Назив примаоца плаћања:

Манастир Светог Николе у Брчелима

Митрополија црногорско-приморска

У XV вијеку, према предању, Јелена Балшић, кћерка кнеза Лазара, је подигла манастир у Доњим Брчелима, у оквиру којег се налази Црква Светог Николе, саборна црква цијеле Црмнице. Обновио га је књаз Никола 1861. године. У цркви се налази велики дрвени иконостас, са 47 икона различитих форми и димензија.

Према историјским изворима ту је столовао, а касније убијен и сахрањен цар Шћепан Мали, који је владао Црном Гором од 1767. до 1773. године.


Извор: Митрополија црногорско-приморска