Type Here to Get Search Results !

Недеља светих Праотаца у Љигу


Епископ жички г. Јустин је у Недељу Светих Праотаца (Материце), 24. децембра 2023. године, служио свету архијерејску Литургију у Храму Светог Јована Крститеља у Љигу, уз саслужење протојереја Светолика Марковића, Архијерејског намесника качерског, протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, јереја Миодрага Марковића, пароха моравачког, ђакона Стефана Симића и ђакона Слободана Пејовића.

Током Свете Литургије, на Малом входу, Епископ Јустин је оца Светолика Марковића, Архијерејског намесника качерског и пароха љишког, наградио правом ношења напрсног крста за целокупан његов досадашњи рад у њиви Господњој, за труд и старање око обнове, изградње и уређења храмова, као и за духовну изградњу Цркве Христове.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ је у надахнутој беседи истакао да данас славимо Свете Праоце, оне Свете који су живели у Старом Завету и трудили се да испуне Мојсијев закон и са вером и надом чекали Долазак обећаног Месије. Оно што су они ишчекивали, ми за две недеље прослављамо, када славимо највећи хришћански празник – Рођење Христово. Такође, Преосвећени се осврнуо и на прочитани одељак из Светог Јеванђеља, нагласивши суштински значај заједничарења у Светој Евхаристији за сваког хришћанина.

У сали парохијског дома, након Свете Литургије, све супруге, мајке и баке, као и породица новоодликованог проте Светолика припремили су трпезу љубави за све присутне, где је настављено празнично сабрање.  

На крају данашњег славља, Епископу и свим присутнима, обратио се и  домаћин, прота Светолик, који се веома емотивним речима захвалио Његовом Преосвештенству на молитви и указаној части. Посебно се захвалио својим родитељима, супрузи и деци, члановима одбора љишке Црквене општине и свим верницима који су учествовали у данашњој радости.


Извор: Епархија жичка