Type Here to Get Search Results !

Слава свештене обитељи на Паштровској гори


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у другу недјељу пред Божић – Недјељу праотаца, 24. децембра, када наша Света црква молитвено прославља Материце, служио је Свету службу Божију у Манастиру Светог Спиридона на Паштровској гори, уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа новобрдског г. Илариона, викара Патријарха српског г. Порфирија, свештенства и свештеномонаштва, у молитвеном присуству вјерног народа.


Владика Иларион: У ове дане сагледавамо човјештво Христово – Господ је човјек


Након читања Светог јеванђеља бесједио је Преосвећени Владика Иларион који је поручио да је човјеково основно дјелање благодарење, да живи тако да би могао сваког дана искрено, од срца, Богу да благодари зато што је сио за препуну трпезу, за  Хљеб који нам се даје, који је осијењен ријечју Божијом.

“Каже Господ Христос: Не живи човјек само о хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Божијих, а прије свега о оној ријечи оваплоћеној. Ми живимо хранећи се самим Сином Божијим, Логосом који је сједињен са људском природом, Логосом Божијим који је непромјенљиво и неизмјенљиво сједињен са људском природом и нама се поставља као трпеза, као лијек вјечности. Зато будимо захвални свакога дана, јер су нам отворена врата Раја. Трпеза је пребогата, наслађујте са богато сви, како говори и Свети Златоуст”, бесједио је Владика Иларион.

Појаснивши да ову свету трпезу имамо зато што су у њеном припремању учествовала покољења прије нас, нагласио је да ми вјерујемо у Бога отаца наших, Бога који се јављао у Сабору светих нашим оцима: Авраму, Исаку, Јакову…  Св. Сави, Св. Симеону, Св. Спиридону…

“Сви ти оци су учествовали у тој трпези Господњој. Позвани су били многи на трпезу, али много њих се изговорило: имам њиву па одох да је огледам, купих пет јармова волова, идем да их погледам; молим те, изговори ме; ожених се, и зато не могу доћи… И каже Господ: Много је званих, али мало изабраних зато што су ови људи, како чујете у Јеванђељу, били богати. Они су сматрали да су богати и њима није било потребно друго благо и богатство. За ову трпезу долази само онај који је убог и сиромашан, јер Христос каже, када су ови почели да се изговарају: Идите на раскршћа и доведите да ми се напуни трпеза”, подсјетио је Владика.

Поучио је сабране да Бога никада не можемо да познамо до краја, једино оно што Јединородни Син открива, тако да се разум буни и стално тражи објашњење или неки доживљај, неко знамење са друге стране, оно што су тражили Јудеји.

“Ми треба да живимо у том простору слободе, да се ослободимо, стојећи на молитви, тих захтјева за објашњењем и за знамењем и заправо ништа да не очекујемо од Бога. И да будемо спремни, имајући вјеру Аврамову, све да Му дамо јер једино Господу Христу треба све да положимо пред ноге. Не дајте се људима у покорност, али човјеку у Господу Исусу Христу треба да се дамо у покорност. Он једини заслужује наше поклоњење јер Њему су се клањали и наши оци и, ево, у ове дане празнујемо, помињемо данас молитвено праоце Христове по тијелу и пророке, почевши од праотаца Аврама, Исака и Јакова па редом свих пророка који су живјели да виде дан Христов, сви су били усмјерни ка Њему”, рекао је викар Патријарха српског г. Порфирија.

Сљедеће недјеље спомињу се директни преци Христови по тијелу – Недјеља Светих отаца, па онда иде Недјеља богоотаца, тако да у ове дане, како је казао, сагледавамо то човјештво Христово јер Господ је човјек и када почињемо да му се молимо треба са Њим да се научимо и као са човјеком да разговарамо:

“Браћо и сестре, имамо човјека. Имаш тог човјека са којим можеш да разговараш, а створен си за разговор да би се предао Њему, све своје Њему дао, а онда у разговору са тим човјеком полако почињеш да сагледаваш да Он није обичан човјек, Он је много више од човјека и да се Његова слава преизобилно излива. И тај благодатни дар бива у Цркви Божијој, Он осјењује ово сабрање, осјењује Свето предложење које ћемо да ставимо и ми предлажемо ту трпезу, учествујући у њој, а заправо Господ чини, јер је Он све и у свему. Он је и свештеник и жртва, Он је онај који прима и који се раздаје, али воли да и ми учествујемо у тој тајни.”

Преосвећени Епископ Иларион је посебно нагласио да хришћани немају права да буде незхвални и незадовољни када нам се преизобилно излива из светог путира, које нам се даје, те да треба да се сјетимо само ове трпезе за коју су сједали наши праоци.

“Сјетите се шта је све учињено да би до ове трпезе могло да дође и само реците: Слава ти Господе. И да будемо убоги на онај начин како Господ Христос то жели, сиромашни, будући свјесни своје ограничености, слабости, а да будемо богати Богом онако како је био богат Свети Спиридон, једноставан човјек који је имао оно богатство благодатно какво имају Свети оци.

Нека би молитве Светога Спиридона биле са овим мјестом, нека би се сабирали овдје у славу Божију, са благословом Митрополита нашега и оца Јоаникија. Нека би, браћо и сестре, и са овим мјестом и са сестринством био благослов и Његове светости Патријарха Порфирија чије вам и поздраве преносим, који се радује заједно са нама, и ево на неки начин учествује у овом сабрању преко мене који сам и његов изасланик. Нек је срећно и Богом благословено и да се сабирамо још на многаја и благаја љета!”, поручио је на крају свог архипастирског слова Његово преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског г. Порфирија.


Митрополит Јоаникије: Мајке се дреше у име онога који нас је одвезао и дараво слободу и нови живот


На крају Свете литургије архијереји су благословили славске приносе и пререзали колач у част Светог Спиридона, а потом је Високопреосвећени Митрополит честитао славу сестринству овога светога храма. Подсјетио је да је Паштровска гора названа светом гором јер је засута светињама те да Паштровићи нијесу подизали само свете манастире, него и мање цркве, да би и када изађу на ову гору имали гдје да се сабирају и моле Богу и Светом Спиридону, који је заштитник помораца и свих хришћана који му се обраћају са вјером да ће им он као светитељ Божији помоћи.

“Многима је помогао, многима притекао у помоћ и за вријеме свога земаљскога живота, а још много више послије свога прослављења. Ево, толики вјекови прођоше, а он и Свети отац наш Николај, који су били савременици и учесници Првога васељенског сабора, помажу и руководе хришћане, штите их од свих биједа и невоља и чине премного чудеса. Не знамо ко већи број чудеса чини”, бесједио је Митрополит, додавши да иако је код нас познатији можда Свети Никола, треба имати у виду увијек и оне светитеље о којима се не прича толико, али код којих народ добија утјеху и код чијих се светих кивота духовно препороди.

По његовим ријечима на Паштровској гори данас је троструки празник. Прво у цијелој васељени прослављамо Свете праоце Христове по тијелу, помињемо оне који су служили Господу у чистоти и правди и истини, оне који су се трудили да Богу угоде. Испуњавали се Духом Светим и Бог их обдаривао и најављивао им оно што ће доћи, испуњавао их пророчким даром те су издалека видјели оваплоћење, рођење Христово, рођење Спаситеља свијета.

“Прослављамо и Свете праматере Христове по тијелу. Стари завјет не говори толико о Христовим прамајкама, али неколико њих помиње и ми их данас посебно истичемо и овај празник зовемо Материце – посвећујемо га мајкама. То је специфичност за наш српски род, да имамо ове празнике које је народ украсио својом душевношћу, па имамо и лијепе народне обичаје да дјеца везују мајке и неће да их одвежу док их не дарују. А то све чинимо у спомен онога који је нама снисходио до те мјере да је примио и узе и ланце и јавио се као роб у једном моменту, и био заробљен и свезан, да би нама даровао слободу. И када се мајке одвезују, дарујући својој дјеци неки лијеп поклончић, онда то чине у име онога који нас је одвезао од уза ропства и дараво нам слободу и нови живот и радост и ново заједништво, испунио нас љубављу, Духом својим Светим нам даровао познање истине.”

Други празник који данас овај сабор прославља је слава овога светога храма – Свети Спиридон:

“Славимо Бога који је диван у Светима својим, а нарочито у Светом оцу нашем Спиридону Тримитунскоме. Бог је извор светости и Он је једини свети, али Његова је љубав таква да чини причасницима своје светости и оне који Му служе и дарује им такву благодат да могу да нас заступају у овоме свијету и да нас руководе ка спасењу, да нас приводе ка Христу. Такав је Свети Спиридон који се јавио као сасуд Духа Светога и Божије благодати и Божјом милошћу и љубављу и силом Његовом чини чудеса и даје исцјељења и просвећења и душа и тијела, да бисмо сагледали путеве спасења и да бисмо њима ишли одлучно и истрајно у све дане живота свога, служећи Господу, идући путем Светих отаца и праотаца, оних који су у вјери живјели и који су се освештавали на овоме светом Божјем путу.”

Трећи празник који се данас прославља на Паштровској гори је долазак Владике Илариона. Митрополит је казао да је, када прослављамо празнике и славе, дивно када нам неко дође из далека, нарочито кад нам је тако близак и драг као Владика Иларион, и заблогодарио му и на овом доласку, али и на будућим доласцима, ако Бог да.

“Дошао је он као изасланик Његове светости и захваљујемо и Његовој светости Патријарху Порфирију, а и њему на труду што је дошао на ову високу гору на коју није лако изаћи и што нам је довео своју братију са Косова и Метохије те су данас овдје пјевали и украсили ову свету службу и увеличали овај наш лијепи празник и сабрање. Увијек кад су нам овдје браћа и сестре, а посебно монаси и монахиње са Косова и Метохије, то доживљавамо као велики благослов и велику радост јер они носе крст Христов. Носимо га и ми, али њима је много теже, у непрестаним су опасностима, али зато их Бог милује и штити и кријепи”, казао је Владика, додајући да се тако и ми кријепимо њиховом вјером и љубављу.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је запазио је да наш народ често иде на КиМ и позвао да настави да посјећује косовско-метохијске светиње:

“Да се у њима заједно са монасима, монахињама и вјерним народом Косова и Метохије Богу моли. На такав начин чувамо, његујемо наше заједништво, у њему је велика снага и укријепљење и оптимизам. Иако имамо тешкоћа, Црква је увијек имала тешкоћа, и наш српски народ је упознат са тим тешкоћама кроз своју историју, али никада није клонуо духом јер га је Бог кријепио и ове светиње су га радовале и увијек снажиле Духом Светим да иде путем Божјим, путем вјере, части, поштења, слободе, његујући заједништво, честитост и поштење.”

На крају Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да наше сестре Теоктиста и Антонија служе овој светињи на Паштровској гори и радујући се стварају услове за живот ове свете обитељи.

“Испуњене су радошћу и милошћу Божијом које им даје снаге да изграђују ову светињу, а на такав начин изграђују своје спасење. И сви се радујемо заједно са њима што се овдје формира нова света обитељ и што ће ова светиња заживјети у правом и пуном смислу те ријечи. На радост свима, срећна слава и Бог на помоћ нашим сестрама! Нека Бог дарује снаге и силе да носе свој крст и да ову светињу изграђују и изграђују и своје спасење. Амин Боже дај.”


Извор: Митрополија црногорско-приморска