Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом посетио Чајниче


 У петак, 22. децембра 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, службено је посјетио Чајниче, односно ЦО Чајниче и парохије чајничке,  а поводом окончања радова на генералној обнови храма Успенија Пресвете Богородице у Чајничу.


Овај  у сваком значењу знаменити и историјски храм временом је, због раније лоше изведених радова, био добрано оронуо. На све стране кров је прокишњавао, а што је изазивало велика оштећења у самом храму. Најтеже стање било је са звоником и у звонику. Интересантно је да се то оронуло стање храма није примјећивано. Међутим, детаљним прегледом стања констатовано је сасвим друго. Требало је хитно интервенисати.  Да би се спријечило даљње пропадање храма Високопреосвећени Господин Хризостом је у договору са ЦОУО Чајниче и Управом храма донио одлуку о почетку припремама за генералну обнову храма, прикупљање средстава  и свега остало што прати генералну обнову. Прије почетка радова на самом храму благословом и одлуком Високопреосвећеног Господина митрополита извршена је санација и реконструкција саме чудотворне иконе Пресвете Богородице Чајниче Краснице, а потом и санација и заштита чувеног Чајничкој Четверојеванђеља

Прошле 2022. године отпочели су радови на самом храму. Ове 2023. године завршени су планирани радови. Наиме, урађено је следеће: коплетно је скинут стари кров и замјењен новим. Храм је прекривен бакарним лимом. Израда кровног прекривача је била веома тешка и копликована збом многобројиних великих и малих купола. Звоник храма, који је и највише био оштећен у потпуности је обновљен, очишћен и покривен новом куполом. Сви велики и мали крстови на звонику, великим и малим куполама замјењени су новим и позлаћеним крстовима.Фасада храма је потпуно нова као и сва прозорска окна су замјењена новоизрађеним.

У наредној 2024. години, ако Бог да, креће се са уређењем и реконструкцијом ентеријера храма. О урађеном и оном што треба у наставку радити разговарао је Високопреосвећени Господин Хризостом са предсједником и члановима ЦОУО-ра и Управом храма.


Извор: Митрополија дабробосанска