Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Девича


Манастир Девич код Србице прославио је свог заштитника, Светог Јоаникија Девичког, светом Литургијом коју су служили преосвећена господа епископи рашко-призренски Теодосије и новобрдски Иларион.


– Свети Јоаникије Девички Ччудотворац окупља нас у својој обитељи са свих страна да би потврдили ко смо, кога смо имена, чији смо и коме тежимо у овом животу. Свети Јоаникије Девички заједно са Светим краљем Стефаном Дечанским никада нису напустили своју свету обитељ, они су овде присутни. И поред свих страдања овај манастир се силом Божјом на чудесан начин обнавља, али његовом обновом и ми се обнављамо – беседио је владика Теодосије.

– Исцељујемо се данас онако како су се наши стари преци овде исцељивали код моштију Светог Јоаникија кроз векове. Дођосмо да примимо утеху и растерећење, дођосмо да осетимо ону праву слободу коју је Господ Христос донео на земљу и то баш на овом месту где је живео човек само ради Христа Господа. На овом месту које је рушено толико пута и изнова грађено, које одише страдалништвом и подвижничким духом које сведоче сестре и мати игуманија Анастасија, која овде већ толике деценије, на овом месту стоји овај светионик који сведочи свима да треба да се врате, поручио је епископ Иларион.

На крају свете Литургије архијереји су благословили славско жито и колач, а затим је игуманија са сестрама спремила трпезу љубави за све присутне вернике.


Извор: Епархија рашко-призренска