Type Here to Get Search Results !

Хиљаде верника хита у Почаев да прославе великог светитеља лавре 20. века

Упркос рату који је у току и прогону канонске Украјинске православне цркве, а тиме и Успенске Почајевске лавре, хиљаде верних православних хришћана похрлило је 1. јануара 2024. у овај свештени манастир у западној Украјини да прославе вољеног локалног светитеља.


Дана, 19. децембра/1. јануара Црква прославља спомен светог Амфилохија, Почајевског Чудотворца, који се упокојио у Господу 1970. године.

Света Литургија је директно преношена на Јутјуб страници Лавре са почетком у 5 ч. Богослужењем је началствовао митрополит хустски Марко уз саслужење надлежног епархијског архијереја и игумана митрополита почајевског Владимира и других архијереја и свештенства УПЦ.

У славу празника мошти светог Амфилохија пренете су из Печерске цркве светог Јова у Саборни храм Преображења Господњег. На крају Литургије уприличен је опход са чесним моштима по целом манастиру.

* * *

Свети Амфилохије Почајевски је био чудотворац и прозорљивац Почајевске лавре. У манастир је ступио у 31. години, а замонашио се у 38. години. Имао је више послушанија у манастиру, а примао болесне као остеопат и лекарски помоћник. Године 1962. спречио је затварање Саборне цркве Свете Тројице у Лаври, због чега су га комунистичке власти послале у душевну болницу. По изласку из болнице чесни старац се вратио у своје родно село Малаја Иловица у Тернопољској области, где је живео са сестрићем, служио молебан и исцељивао болесне.

На подстицај локалних функционера, светог Амфилохија је брутално претукао један од његових рођака; на самрти је старац одведен у Лавру и одмах пострижен у велику схиму, после чега му је здравље на чудесан начин поправљено. Потом се светитељ вратио кући, где се усрдно молио и до краја живота примао болесне. Свети Амфилохије се упокојио у Господу 1. јануара 1971. године у 76. години. Овај велики подвижник је 2002. године канонизован и препоручен за општецрквено поштовање од стране Архијерејског сабора Руске православне цркве у фебруару 2016. године.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com