Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Свет без рата и насиља је могућ

„Трудимо се и молимо се за мир и правду, чврсто верујући у могућност света без рата и насиља. Залажемо се за искрени дијалог као најделотворније средство за решавање проблема“, рекао је цариградски патријарх Вартоломеј у свом говору за почетак Нове године после Литургије у Патријаршијској цркви у Фанару.


У пратњи Патријарха били су митрополити халкидонски Емануило, филаделфијски Мелитон, мирофитиски и перистасијски Иринај, мирликијски Хризостом, иконијски Теолепт, бурсански Јоаким и селевкијски Теодор.

„Ми смо се снажно залажемо за хришћанско сведочење у савременом свету, супротстављајући се трендовима који поткопавају достојанство људске личности. Човечанство је и даље суочено са сталним проблемима који се понављају, али има много збивања без преседана услед експоненцијалног напретка науке и технологије. Постоји масовно расељавање становништва услед климатских промена, повремени културни сукоби, ерозија и девалвација вредности и многи други глобални изазови које Црква не може да игнорише или да остане пасивна. Сусрет Цркве са савременим светом прилика је да она прва пројави своју веру и да на делу истакне свој човекољубив карактер.

Током протекле године наш првенствени циљ били су трагање за миром и посвећеност подстицању помирења. Поред разорног рата у Украјини, последња четврт донела је још једну невољу  - сукоб на Блиском истоку, са својим болним последицама. Тежимо и молимо се се за мир и правду, чврсто верујући у могућност света без рата и насиља. Залажемо се за искрен дијалог као најефикасније средство за решавање проблема.“


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com