Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом у Божићној поруци: Божић је празник вечне радости и живота


Божићна порука Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома


Добро нам дошао Божић! Био нам Срећан и Благословен овај велики празник вјечне Радости и вјечног Живота - празник Христова Рођења! Анђео Господњи објави пастирима:

'' Јављам вам радост велику, која ће бити свима народима

Данас вам се роди Спас, који је Христос Господ'' (Лк.2,10-11)

И ми свима Вама јављамо ову радосну вијест: роди нам се ХРИСТОС СПАС! Познајте Га и вјерујте у Њега. Ово је, како рече анђео господњи, РАДОСТ ВЕЛИКА! Радост која  превазилази наше људске категорије радости.  Она је утолико већа ако је упоредимо са тугом  тадашњег свијета,  који сјеђаше у тами и сјени смртној.

Цијели свијет, - људи и цјелокупна творевина божија, стењали су под теретом огрјеховљености и безнадежности. Само ако би се Бог оваплитио и сишао на земљу мого би нас спасити, говорили су грчко-римски философи. И управо у такав свијет спусти се тајном рођења у Витлејему оваплоћени Син Божији.

РАДОСТ РОЂЕЊА Спаситеља свијета, рече свети арханђел,  биће свима народима. Не само јудејима, као изабраном народу божијем, већ и многобожцима - јелинима, и римљанима, свим народима Сјевера и Југа, Истока и Запада. Родио се,  не, како неки уче и говоре, пророк и посланик, већ СПАС, - СПАСИТЕЉ свијета, Емануил. Тај СПАС или СПАСИТЕЉ је Исус који се роди у Витлејему Јудејском од Пресвете Владичице наше Богородице. Управо се испунише пророштва о рођењу Емануила, Христа Господа. Услиши Господ вапаје многобројних мудрих људи грчко-римског свијета.

Када пастири чуше ову за њих застрашујућу вијест кренуше ка Витлејему да се увјере у оно што им је рекао анђео господњи. И гле, дођоше  у Витлејем и у једној од витлејемских пећина нађоше новорођеног Богомладенца Исуса са Маријом мајком његовом и Јосифом праведним и, како свједочи св. ап. Лука ''објавише  све што им је казано за то дијете''.

Истовремено са Истока кренуше мудраци - звјездари да прате звијезду са Истока која се по свом изгледу и поруци коју су са ње читали мудраци издвајала од свих осталих звијезда у сазвјежђу. Он су разумјели да је то звијезда Цара Јудејског, који се роди негдје далеко на Западу.  И тако пратећи је стигоше у Јерусалим у упиташе:''Гдје је цар јудејски који се роди? Јер видјесмо његову звијезду на Истоку и дођосмо да му се поклонимо.'' И продужише пут до Витлејама доклен их је звијезда водила ''док не дође и стаде одозго гдје бјеше дијете.... И ушавши у кућу, видјеше дијете са Маријом матером његовом, и падоше и поклонише му се, па отворише ризнице своје принесоше му: злато, тамјан и смирну''.

Кренимо и ми, браћо и сестре, драги гледаоци и слушаоци, са витлејемским пастирима, и са мудрацима са Истока и потражимо Христа Спаситеља и Цара јудејскога како га препознаше мудраци са Истока. Кренимо и нађимо Га и упознајмо Га, поклонимо му се и славимо Га анђеоском пјесмом: Слава на висинама Богу, Мир на земљи, међу људима добра воља.  Ово није само пјесма, ово је благослов божији и највиша молитва коју су нам анђели објавили.

Упознајмо Христа Господа, браћо и сестре! Он је историјска Личност, рођена у времену и простору, са људима поживе и људе научи Науци Господњој. Научи нас, не науци мудрих људи овога свијета, већ науци која је уистину храна и пиће вјечног живота. Није, како неки смутљивци зборе ''мит'', односно '' неко или нешто непровјерено, недоказиво''.  

Једном приликом упита Исус своје  ученике '' шта о мени говоре људи ко је Син Човјечији?'' Господ Исус Христос није био илузиониста већ истински Човјек и истински Бог и он је знао да синови Израиљеви, и поред свих чуда која је међу њима и пред њима чинио, као и науке коју им је изговорио, и даље не вјерују да је Он обећани Месија, да је Он Спаситељ свјета. За њих је обећано месијанство и спасење било ирелевантно. Зато он и пита ученике своје које је изабрао из народа, да му кажу ШТА ГОВОРЕ О ЊЕМУ?  Зар и ми људи овога 21. вијека не говоримо и не говоркамо међусобно о томе: КО ЈЕ ИСУС ХРИСТОС?  Дубоко цијенећи ваша боготражитељства желимо још једном да чујете шта му апостоли одговорише:

''Једни говоре да си Јован Крститељ, други да си  Илија,

други опет Јеремија, или који од пророка.''

Уистину, синови Израиљеви су тако о Њему размишљали  и говорили. Они су имали непосредно знање о чудесном пророку пустиње Јовану Крститељу, као и о чудесним пророцима Илији Тесвићанину и Јеремији из Анатота којем Бог рече: ''прије него те саздах у утроби, знах те; и прије него изиде из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те''!

Обратите, браћо и сестре и драги гледаоци и слушаоци, вашу пажњу на сваку ријеч коју Господ рече пророку Јеремији и добро размислимо о томе шта му Бог рече. Зачеће и рођење су, не случајност или искључиво природност, већ божанско ЗНАЊЕ и ПОЗНАЊЕ човјека! И више од тога божанско посвећење.

Зато, док славимо Христово рођење размислимо  и о нама самима, нашем благослову и посвећењу свакога од нас. Дакле, човјек је божији благослов, а не случајност у овоме свијету.

А онда се Господ обраћа светим апостолима и пита их: ''А ви шта велите ко сам ја?'' Свети апостол Петар одмах испред осталих ученика одговоре '' Ти си Христос, Син Бога живога''.

Сва питања наших незнања или наше недоумице о Христу Господу и његовом рођењу у Витлејему јудејском одагнајмо Његовим познањем у Витлејему као Спаситеља, у Јерусалиму као цара јудејскога и у Кесарији Филиповој као Христа (Помазаника божијег) Сина Бога Живога.

У ове празничне дане, као и претходних година, сјетимо се свих нама најближијих, најрођенијих, али и оних који су можда далеко од нас, али су наша браћа и наше сестре. Прије свих сјетимо се и поздравимо са Христос се роди сву нашу браћу и сестре на Косову у Метохији. Помолимо се Богомладенцу за све њих, али и за њихове непријатеље, е, да их Бог уразуми да схвате да је зло чињење злу надање!  Наш Српски народ на Косову и Метохији  не само да је дискриминисан, то је блага ријеч, већ је избрисан из права постојања на својој вјековној српској земљи. Молимо Бога за све њих да им Бог дарује трпљења и љубави.

Знамо и вјерујемо да нас једнако боле ране и трагедије наше једновјерне браће и сестара у Украјини. Осим ратних страхота наша браћа и сестре у Украјини страдају од  уставног насиља и уставног тероризма, насиља и тероризма какав није познат још од времена Хитлера и нацизма. Али не случајно, такво уставно насиље и уставни тероризам желио је, гле чуда, ни мање ни више него познати Лав Давидович Троцки. Нема ничег опаснијег од безбоштва одјенуог или камуфлираног паролом ''слуга народа''. Под тим геслом дешава се трагедија Украјине, која је превазишла совјетски бољшевизам. Данас више него икада молимо се за нашу браћу и наше сестре Украјине. Помолимо се Богомладенцу да подари МИР Украјини и ДОБРУ ВОЉУ веђу једновјерном браћом нашом .

А шта тек рећи за трагедију нама увијек драге браће и сестара у Израиљу и Палестини? Шта рећи за света библијска мјеста која се налазе управо тамо гдје страдају невини људи, жене и дјеца­? Ова савремена тракавица зла на Бликом Истоку траје од 1948. године до данас. Вјерујемо да сви, без разлике, осјећамо исто, да је октобарско насиље Хамаса над браћом, сестрама и дјецом сина Израиљевих велики и подмукао злочин. Али, исто тако знамо да је  несразмјерна и неконтролисана освета и срџба над јадним и недужним Палестинским народом у појасу Газе још већи злочин. Осуђујемо све злочине и освете, и помолимо се за све који страдају на Блиском Истоку. Не будимо ''навијачи'' у сукобима и ратовима већ миротворци молитвама и апелима да ратови и непријатељства стану, а Мир божији и Добра воља међу људима и народима читавог свијета завлада.

Са тим моливама и вапајима  желимо вам Срећан и благословен Божић, те срећну и благословену Нову 2024. годину!

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Извор: Митрополија дабробосанска