Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Господ Исус Христос је рођењем и обрезањем осветио време и простор


На празник Обрезања Господа Исуса Христа и на дан успомене Светог Василија Великога, 14. јануара 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански господин Хризостом служио је свету архијерејску Литургију Василија Великог у храму Успенија Пресвете Богородице на Палама.


Саслуживали су протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереји Никола Ковач и Зоран Калајџић,  те ђакон Немања Васиљевић.

Високопреосвећени је честитао празник Христова рођења поздравом: Мир Божји – Христос се роди и потсетио вернике да смо у великом попразниству Христовог рођења у којем славимо и празник Његовог обрезања. Празник Обрезања Господњег нас потсећа на старозаветни обред обрезања, који је Господ устроио у изабраном народу Божјем је видљив знак савеза изабраног народа са његовим Богом-Јахвеом. По таквом старозаветном закону свако мушко дете обрезивано је у осми (8) дан по рођењу. Господ Исус Христос испуњава тај пропис старозаветног Закона чиме личним  примером показује да није дошао да укине Закон, како су га оптуживали и како Га и даље оптужују синови Израиљеви, већ да га испуни. Обрезање је било праслика новозавјетног крштења којим су у Цркву Божји и у Нови Савез позвани сви народи, а не само синови Израиљеви, већ сви народи света. Господ је својим светим ученицима и апостолима рекао: ”Идите и научите све народе (науци коју сам вам предао) крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио”

Својим рођењем и образањем у времену и простору Господ Исус Христос је осветио и време и простор. Тачно у време како је било и пророцима предвиђено Господ се родио и осветио време – дане, године и вијекове. У осми дан је обрезан. Управо због тога и ми данас благосиљамо и освећујемо време Нове 2024. године, призивајући милост Божју на све њене дане и месеце. Светом архијерејском Литургијом  на чудесан и божански начин кроз Самог Господа Исуса Христа, његово пресвето Тело и пречисту Крв и наше причешћивањем њима ми освећујемо Ново време и Нову годину коју свима честитам и желимо срећну и благословену.


Извор: Митрополија дабробосанска