Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије приредио пријем за вероучитеље са подручја Епархије ваљевске

Традиционални пријем за наставнике веронауке у образовним установама са подручја Епархије ваљевске Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је приредио на празник Свете великомученице Анастасије, 4. јануара/22. децембра 2024. године, у Епархијском дому. 

Сабрање је започето Светом Архијерејском Литургијом, коју је Епископ Исихије одслужио у Храму Светог Георгија, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог и вршиоца дужности другог намесника ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више епархијских свештенослужитеља

„У овим данима је пригодно да се окупљамо, јер је служба вероучитеља можда највише повезана са празником Божића и Господ Христос је дошао на свет као Младенац, Који је и Сам требао да се учи, да прође све што пролази свако дете у процесу одрастања и васпитања крај својих родитеља“, рекао је Епископ Исихије у обраћању вероучитељима. Истакавши важност послушања, као начина на који примамо васпитање, јер да бисмо били васпитачи морамо и сами да будемо васпитани, Владика Исихије је навео да је васпитање процес који траје током целог живота и циљ човека на земљи јесте да се уподоби Господу, оствари боголикост и по благодати буде сличан Господу.

Пре свега треба да имамо смирење, да смо свесни да нам је потребно да се изграђујемо и да се трудимо око свог узрастања цео живот. Такође, да имамо и послушање. За нас у Цркви важан је духовни живот, који је наглашен у посту. Црква даје атмосферу да он буде плодоноснији него иначе. Потребан је аскетски труд у посту и молитви. Важно је да имамо покајање, да се исповедамо и причешћујемо, те на тај начин примамо благодат Божју, јер само уз помоћ благодати Божје изграђујемо себе- поучио је ваљевски архијереј. 

Говорећи о материјалним добрима, што је тема данашњег јеванђеља (Мк 10, 17- 27), Владика Исихије је оценио да је на вероучитељима да деци објасне да она имају смисла само ако их примамо са благодарношћу и делимо са ближњима. У разговору са вероучитељима, Владика Исихије се осврнуо на улогу монаштва у животу Цркве. Људи су се од њега прилично отуђили и вероучитељи би требало да ученицима (оним старијим, наравно) објасне да некад могу отићи до манастира, провести неко време у њему, јер су манастири везани за друштво, за верни народ и сваки хришћанин би требало да има поштовање према њима. 

Вероучитељ би требало стално да изграђује себе и пружа добар пример деци која су му поверена, а потом и свима око себе, истакао је Владика Исихије.

Ваш однос са колегама је важна мисија. Увек морате да будете свесни да сте ви вероучитељи и представници Цркве. Да вас људи гледају на посебан начин и да немате „слободу“ коју имају други људи. Сваки хришћанин уопште не сме да допусти себи неке слабости које други људи допуштају. Стални задатак је да будете узор и ваше породице да буду пример другима, не би ли људи видели како је лепо бити хришћанин- закључио је Владика Исихије.

Секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Јован Новитовић предочио је Епископу Исихију пресек активности у извођењу верске наставе, за коју је одзив у Епархији ваљевској и даље највећи међу епархијама Српске Православне Цркве, док су вероучитељи поделили своја искуства у раду са ученицима. Сабрање је завршено узајамним благодарјем, уз молитву за успешан мисионарски рад у годинама које долазе.


Извор: Епархија ваљевска