Type Here to Get Search Results !

Свети синод Јерусалимске патријаршије поздравља одлуку о обнављању општења са Антиохијом


Свети синод  (Сабор) је заседао у четвртак, 28. децембра 2023. године, а њиме је председавао патријарх јерусалимски Теофил III.


За време заседања Патријарх је разговарао о болним догађајима и изазовним временима у Светој земљи, посебно у Гази. Истичући значај духовне и финансијске улоге Цркве, чланови Синода су истакли важност јачања молитви за окончање рата. С обзиром на предстојећи светли празник Рођења Христовог, Нову годину и Богојављење нагласили су потребу да се престане са њиховим слављеничким обележавањима и да се нагласак меће искључиво на богослужења и молитве.

Што се тиче пастирске улоге Цркве, Патријарх је похвалио епископа Алексија и архимандрита Силу што су отворили врата цркве, манастира и придружних објеката за смештај цивила у Гази. Свети синод је похвалио посебну улогу Епископа и Архимандрита, нагласивши да такав хуманитарни рад спада у делатност Цркве коју је она обављала кроза сву историју.

Разматрана је и важност пружања сталне подршке и помоћи за задовољавање основних хуманитарних потреба у овим тешким условима. Синод је поздравио залагања краља Абдулаха II и Хашемитске краљевине Јордана у пружању помоћи народу Газе. Синод је такође прихватио извештај епископа Макарија о његовој хуманитарној мисији помоћи становницима Газе преко Египта, коју подржава влада Катара.

Патријарх и Свети синод су са Патријархом антиохијским Јованом X разменили поруке у вези са обнављањем црквеног општења са Јерусалимском патријаршијом. Поздравили су ову одлуку, истичући важност јачања братских односа између сестринских патријаршија Антиохије и Јерусалима.

Поред тога, разговарали су о посети митрополита Атанасија Фахда и митрополита алепског Јефрема Јордану, изразивши захвалност на великодушној подршци Антиохијске цркве у износу од 42.700 долара за вернике у Гази.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com